Izvor: MozzartSport.com, 29.Jul.2021, 23:21

Gold kup: Katarska mina za Amere, desetkovani Kanađani

U Teksasu, Ostinu i Hjustonu, noćas se igraju polufinalni mečevi na šampionatu Severne i Srednje Amerike i Kariba

Rasplet u Teksasu. Noćas se igraju polufinalni mečevi na Gold kupu, šampionatu Severne i Srednje Amerike i Kariba. Amerikanci i Meksikanci su očekivano među četiri najbolje ekipe, a tu su i Kanada i Katar, gostujuća selekcija na ovom prvenstvu.

Pre dve godine je Katar postao šampion Azije, prvi put u istoriji u konkurenciji Japana, Južne Koreje, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Irana i Saudijske Arabije i najavio da će biti tvrd orah na domaćem terenu na Mundijalu naredne godine. Trebalo je da bude gost na Kopa Amerika, ali je zbog korona virusa otkazao i zaigrao na ovogodišnjem Gold kupu u SAD-u. Posle remija protiv Paname (3:3) na otvaranju prvenstva u naredne tri utakmice su ostvarene pobede. U četvrtinalu je pao Salvador sa 3:2 i izboren meč sa Amerikancima, domaćinom prvenstva Konkakafa u Ostinu u petak (01.30).

01.30: (3,90) Katar (3,40) SAD (2,00)

Jenkiji na ovom prvenstvu ne igraju u najjačem sastavu kao i većina selekcija. Nedostaju igrači koji brane boje velikh evropskih klubova kao što je Kristijan Pulišić, osvajača Lige šampiona sa Čelsijem. Posle tri pobede u grupnoj fazi u polufinalu je tek u finišu meča pala žilava Jamajka (1:0). Gol za polufinale delo je napadača Šalkea Metjua Houpa.

Amerikanci će imati pomoć publike, na papiru su favoriti, ali neće biti lak posao za domaćina protiv čete španskog stručnjaka Feliksa Sančeza Basa. U četvrtinalu protiv Salvadora junak je bio napadač vicešampiona ove zemlje, Al Duhaila, Ali Almoez. U selekciji je i nekoliko naturalizovanih fudbalera, a ističe se rođeni Portugalac Pedro Migel Koreija.

Izabranici selektora Grega Berhgaltera primili su samo jedan gol na četiri meča ovog šampinata i to u ubedljivom trijumfu protiv Martinika sa 6:1. U preostala tri meča bilo je po 1:0 za selekciju koja je prošlog meseca osvojila Ligu nacija Konkakafa pobedom u finalu posle produžetaka protiv Meksika sa 3:2. Biće ovo prvo odmeravanja snaga ovih dveju reprezentacija.

Meksikanci su do polufinala Gold kupa, šampionata Severne i Srednje Amerike i Kariba, stigli bez primljenog gola. Samo su na startu prvenstva razočarali remijem protiv Trinidada i Tobaga. U četvrtfinalu je lako srušen otpor Hondurasa (3:0). Rival u petak (04.00), u polufinalu u Hjustonu je Kanada koja je bila bolja od Kostarike sa 2:0 u prvoj nokaut rundi šampionata.

04.00: (1,62) Meksiko (3,70) Kanada (6,00)

Selektor Meksika, nekadašnji strateg Barselone, Herardo “Tata” Martino, ima respektabilan sastav iako u isto vreme ova zemlja Srednje Amerike ima tim i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Argentinski stručnjak je okupio reprezentaciju u kojoj su perjanice, napadač Montereja Rohelio Funes Mori, vezisti prvaka Sombrerosa, Kruz Azula, Orbelin Pineda i Porta Hesus Manuel Korona… Tim koji je s pravom prvi favorit za krunu ovog leta u SAD-u.

Kanađani su desetkovani na Gold kupu. Ne samo da su lišeni usluga dve glavne zvezde – Alfonsa Dejvisa iz Bajerna i Džonatana Dejvida iz Lila, nema ni prvog golmana, čuvara mreže Crvene zvezde, Milana Borjana, nego je i na šampionatu došlo do povreda dvojice odličnih napadača. U pitanju su Aja Akinola i Kajl Larin. As Toronta je doživeo najgoru povredu, pokidao je prednji ukršteni ligament kolena i čeka ga višemesečna pauza. Napadač Bešiktaša je bolje prošao, pauziraće samo nekoliko nedelja, ali je as turskog prvaka završio Gold kup. I bez njih dvojice srušena je Kostarika u četvrtfinalu, a u glavnim ulogama bili su Džunior Hoilet iz Kardifa i Stiven Eustakio iz portugalske Santa Klare.

Meksiko je favorit u meču u Teksasu. I tradicija je nešto što ide u prilog Sombrerosima. Dobili su Kanađane na prethodne četiri utakmice, poslednji put pre dve godine, takođe na Gold kupu, kada je bilo 3:1.

GOLD KUP – POLUFINALE (SAD)

Petak

01.30: (3,90) Katar (3,40) SAD (2,00)

04.00: (1,62) Meksiko (3,70) Kanada (6,00)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.