Gol-tehnologija u Srbiji: Nerealno! Skupo i neisplativo

Izvor: Mondo, 25.Sep.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gol-tehnologija u Srbiji: Nerealno! Skupo i neisplativo

Da li je u Srbiji neophodno uvođenje gol-tehnologije? Da! A da li je realno da će se to i dogoditi u skorije vreme? Teško!

Foto: Guliver/Getty images/Alex Morton

Sporni gol fudbalera Crvene zvezde Ričmonda Boaćija na derbiju protiv Partizana izazvao je žestoku polemiku o regularnosti prvenstva, ali i o pokrenuo ponovo priču uvođenju gol-tehnologije, koja bi bila odlično rešenje za sporne odluke.

Da li je to izvodljivo u Srbiji?

Gol-tehnologija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sistem "Oko sokolovo", kao najsavršenije i najzastupljenije rešenje, sastoji se od četiri do sedam kamera vrhunskog kvaliteta, koje snimaju sve što se dešava oko gol crte i jasno pokazuju u situacijama poput one u 158. "večitom derbiju" da li je lopta prešla crtu celim obimom ili ne.

View this post on Instagram

Vaše mišljenje - ♥️ za GOL ili komentar za NE?

A post shared by MONDO Sport (@mondorssport) on Sep 23, 2018 at 4:18pm PDT

To bi bilo dobro rešenje, ali cena tog sistema gol-tehnologije, sa četiri kamere (po dve u liniji kod oba gola), staje 280.000 evra, prenose "Večernje novosti".

U tu cenu ulaze kamere, njihovi nosači i posebni digitalni prijemnici u obliku sata na ruci svakog glavnog arbitra, koji odmah po očitavanju signala pokazuju da li je gol postignut ili ne.

To nisu kompletni troškovi, budući da u zavisnosti od modela, za korišćenje te tehnologije treba izdvojiti još oko 4.000 evra po meču, piše "Sportski žurnal".

Spornih odluka kao u 72. minutu derbija ne bi bilo da na stadionu Partizana postoji takva tehnologija, ali je nerealno da je poseduje svih 16 klubova Superlige, u kojoj 80 odsto stadiona nema ni elementarne uslove za rad.

Prema stastistici FIFA 167 stadiona na svetu poseduje gol-tehnologiju, a u Evropi je koriste Bundesliga, Premijer liga, Serija A, Primera i francuska Liga 1.

Pitanje je i koliko se isplati uvođenje takvog sistema, jer statistika je pokazala da je na samo jednom od 10 mečeva neohodna primena gol-tehnologije.

Pratite nas i na Instagram profilu Mondo sport

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.