Izvor: MozzartSport.com, 25.Feb.2021, 10:32

Gol-mašina koja ne pomišlja da stane: Debitovao crvenim kartonom, pa u narednih devet utakmica dao 10 golova

Argentinac Hose Pepe Sand ima filmsku karijeru. U julu slavi 41. rođendan, ali iz Lanusa poručuju da će produžiti ugovor

Pre nekoliko dana visio je Lanusu plasman u šesnaestinu finala argentinskog Kupa u duelu sa četvrtoligašem Real Pilarom, ali je u drugom poluvremenu veteran Hose Sand pokazao zašto je živa legenda dvostrukog prvaka države i odveo svoj tim u narednu fazu.

Gol iz penala, ostavljena lopta petom u akciji iz koje je preokrenut rezultat, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << a onda i asistencija preko odbrane rivala za konačnih 3:1.

Sjajnom partijom popularni Pepe iz Bela Viste potvrdio je da mu godine nisu problem. I ne samo godine, kojih će mu 17. jula biti 41, već i povreda kolena koju je ne tako davno imao.

Iako u poznim fudbalskim godinama, napadač Lanusa nastavlja da rešeta protivničke mreže i igra na nivou duplo mlađeg, kakvih je među njegovim saigračima jako mnogo.

Primera radi, još jedan strelac u pomenutoj utakmici, 19-godišnji Franko Orozko, nije bio rođen kada je Sand 1999. debitovao za Kolon kao pozajmljen igrač River Plejta u kom je ponikao, ali tek 2004. dobio priliku da zaigra za prvi tim. Još sedmorica igrača iz aktuelnog Lanusovog tima stigli su na svet posle prvog profesionalnog gola koji je dao - a statistički gledano daje ih u skoro svakoj drugoj utakmici. Vezista Fakundo Perez imao je tada samo 43 dana, Matijas Perez i Matijas Eskivel po šest meseci... Čak je i trener Luis Zubeldia šest meseci mlađi od sjajnog golgetera.

Tokom dugogodišnje karijere Hose Sand je promenio veliki broj klubova. Nije mu smetalo da zaigra u drugoligaškom društvu, 2009. je rešio da kvalitet unovči odlaskom u bogati Al Ain iz Abu Dabija, koji je Lanusu za transfer platio oko 10.000.000 evra, a u kom je za sezonu i po dao 44 gola u 49 utakmica.

Šest meseci proveo je u Deportivo La Korunji, koji je u to vreme dominirao španskom Segundom, a van Argentine igrao je još u Meksiku (Tihuana) i Kolumbiji (Deportivo Kali).

Najveće uspehe ostvario je sa Lanusom, iako se po prvom nastupu to nije moglo očekivati. Debitovao je crvenim kartonom u porazu od Independijentea 3:5, 2007. godine, ali je onda u narednih devet utakmica 10 puta bio strelac. Nije se na tome zaustavio. U 15 nastupa imao je 15 golova i bio najzaslužniji za prvi šampionski pehar u istoriji kluba. Drugi je osvojen 2016, a dobri rezultati nastavljeni su na međunarodnoj sceni, pa je 2017. Lanus igrao finale Kopa Libertadoresa, u kom je uspešniji, ipak, bio brazilski Gremio - 1:0 i 2:1.

Prošle sezone, tokom trećeg zajedničkog mandada, Pepe i El Granate stigli su do finala Kopa Sudamerikane, ali ih je i tamo savladala Krespova Defensa i Hustisija (3:0).

Čak triput je bio najbolji strelac argentinskog prvenstva, a dvaput uzastopno (2008. i 2009, pa 2016), po čemu je prvi kome je to uspelo još od Dijega Armanda Maradone krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Rekorder je po broju golova za Lanus, poslednji u pomenutom duelu Kupa Argentine bio mu je 136. U pohodu na pomenute titule doprineo je sa 22 pogotka na 33 meča za prvu, a 15 na 17 za drugu. Prošle sezone je 17 puta bio strelac.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Iako je skrhan porazom u svom drugom velikom finalu Sand izjavio da zbog povrede kolena planira kraj karijere idućeg leta, kada mu ističe ugovor, predsednik Lanusa, Nikola Ruso, poručio je nedavno navijačima da nemaju razloga da brinu.

"Nastaviće da igra. Ima ugovor do juna, a sigurno ćemo ga produžiti na još godinu dana. Hose je beskonačan! Iznenadio nas je kada mu je bilo 35, ali sada mu je 40 i to više nije slučaj. Vrlo dobro znamo šta može", pričao je prvi čovek kluba iz Buenos Ajresa.

Motivacija i posvećenost očito nisu sporni, ali svestan je i iskusni napadač da njegovo telo više ne može da izdrži konstantne napore igranja na profesionalnom nivou, pa uveliko razmišlja šta dalje.

A, odgovor nije teško pogoditi…

"Po završetku igračke karijere pokušaću da postanem trener. Horhe Almiron (bivši trener Lanusa, prim.aut) mi je ostavio mnogo toga".

Otkrio je Sand i kakav tip trenera bi voleo da bude.

"Volim da napadam i imam loptu u svom posedu. Da idem direktno na protivnički gol, kao što to radi Marselo Galjardo u Riveru", ne krije 40-godišnji Pepe.

Pored toga što je poznat kao jedan od najboljih i najproduktivnijih argentinskih napadača u 21. veku, te po svom dugom stažu i kasnom usponu karijere, koja je obeležena i s dva nastupa za reprezentaciju Argentine (2008. protiv Čilea u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i 2009. protiv Paname u prijateljskoj utakmici), Hose Pepe Sand skrenuo je pažnju na sebe i obećanjem da će ići na hodočašće do bazilike Device Marije u Itati, provinciji Korijentes, dugo 83.5 kilometra.

"Kada budem imao vremena za odmor i ne budem igrao fudbal, to ću i uraditi", najavio je golgeter.

Kako stvari stoje, neće to biti skoro... Lanus je sezonu otvorio s maksimalne tri pobede, u kojima je Sand dao dva gola.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.