Gde i kako trenira Kolašinac, a šta nam poručuje pričom o mravu koji gasi požar

Izvor: RTS, 03.Apr.2020, 13:07

Gde i kako trenira Kolašinac, a šta nam poručuje pričom o mravu koji gasi požar

Bacač kugle Asmir Kolašinac trenira kod brata u Sarajevu u kućnim uslovima. Poručuje da će kriza proći i da moramo biti solidarni i odgovorni.
"U Sarajevu sam kod brata, iz dva razloga. Početkom marta imao sam svadbu, a moji roditelji imaju više od 60 godina, pa nisam hteo da se vraćam u Srbiju, već sam želeo da se izolujem i da ih zaštitim. Drugi razlog je to što ovde imam malu teretanu i imam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvorište, tako da mogu da treniram", rekao je Kolašinac.

On kaže da se njegov dan tokom vanrednog stanja ne razlikuje previše od uobičajenog.
"Meni, kao i većini sportista koji se bave individualnim sportom, nije ovo toliko strano, jer smo u sličnom režimu u toku godine - minimalni kontakt sa ostatkom sveta, dva treninga dnevno, obroci i spavanje. Jedino što se manje trenira. Možda je malo dosadno, ali slobodno vreme koje sada imam koristim za stvari za koje nisam imao", objasnio je Kolašinac.
On uspeva da koliko-toliko održi formu, ali daleko od toga da vežba u idealnim uslovima. 
"Mislim da ne može da se održi forma. Uslovi koje ja imam su minimalni i ne može se takmičiti sa takvim uslovima. Može da funkkcioniše mesec dana, maksimalno dva. Pomaže, ali nije dovoljno".
Kolašinac se čuje sa kolegama iz drugih zemalja, a situacija je najteža u Italiji. 
"U kontaktu sam sa mnogim atletičarima, najviše sa Leonardom Fabrijem iz Italije, koji je već dva meseca u totalnoj izolaciji i on mora sve da improvizuje u sobi. Situacija je malo lakša u drugim zemljama", rekao je Kolašinac i ocenio da je Međunarodni olimpijski komitet doneo dobru odluku, u pravo vreme, da odloži Olimpijske igre u Tokiju.
Kolašinac je ljudima poručio da budu pozitivni, solidarni i optimistični.
"Većina ljudi zna priču o mravu koji je pokušavao da ugasi požar. Na leđima je nosio kapicu kojom je gasio vatru. Kada su ga pitali šta će sa tom kapicom i da li uopšte može da pomogne u gašenju vatre, rekao je - ne može mnogo ali može dovoljno. Bitno je da svako od nas uradi onoliko koliko može, jer situacija od nas zavisi. Vaćno je da se pridržavamo mera i slušamo šta govore stručnjaci. Moramo da budemo pozitivni, optimistični, ovo će, pre ili kasnije, proći. Budimo solidarni, odgovorni, humani i pomažimo jedni drugima", poručio je Kolašinac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.