Gastronomski događaj u Pančevu: Naši slovenački specijaliteti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gastronomski događaj u Pančevu: "Naši slovenački specijaliteti"

U Pančevu je održan 5. Međunarodni gastronomski događaj "Naši slovenački specijaliteti". Manifestacija, osim okupljanja Slovenaca i promovisanja slovenačke gastronomije, organizuje se i zbog druženja naših učenika sa učenicima iz Slovenije.

Kao i prethodnih godina gosti su bili učenici Biotehničke škole iz Ptuja koji su sa vršnjacima iz Pančeva pripremali jela po slovenačkoj recepturi. U spremanju menija učestvovalo je dvadesetak učenika uz profesore koji su im >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomagali.

"Jako su društveni, trudili su se da pričaju naš jezik i mi smo želeli da se što bolje upoznamo. Sve su nam pomagali, trudili su se i vredni su", rekla je Kristina Bjelčević, učenica ekonomsko trgovinske škole iz Pančeva.

"U Srbiji je super, a sada imamo i nove prijatelje. Družili smo se, nešto smo mi njima pokazali a nešto i oni nama", kazao je Žan Petek, učenik iz Ptuja.

"Probao sam i nešto od vaših jela, burek, ćevape i sviđa mi se", saopštio je Tomas Sebek iz Ptuja.

Tema je ove godine bila gastronomija regije Gorenjska, tako da su gosti imali priliku da probaju specijalitete tog kraja.

"Tu je naravno i čuvena kranjska kobasica sa specijalnim prilogom i palačinke koje su spremane po staroj slovenačkoj recepturi. Već duži niz godina imamo odličnu saradnju i tu su nam i đaci iz Vršca, Kovina, Pančeva i naravno Ptuja. Svake godine dolaze druga deca i neki drugi profesori kako bi što više učenika učestvovalo", rekao je Josip Veber, Predsednik Udruženja slovenaca Logarska dolina - Pančevo.

"Dolazimo da bi se naši đaci upoznali, da se družimo, razmenimo iskustva i jednostavno da budemo zajedno", izjavila je Gabrijela Škamnec, profesorka biotehničke škole iz Ptuja.

Manifestaciju je pomogao Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine.

"Mi se trudimo da očuvamo osećaj nacionalne pripadnosti kod onih koji su sada već potomci, najvažniji je jezik, ali i kroz ovakve manifestacije u kojima se nešto od prenosi od slovenačke kulture", smatra Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Ovakva druženja organizuju se i u Kovinu, a novi susret slovenačkih i naših đaka zakazan je za sledeću godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.