GOL BOAĆIJA JE PODELIO SRBIJU: A da li se sećate OVIH NAJSPORNIJIH odluka u istoriji VEČITIH DERBIJA (VIDEO+FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOL BOAĆIJA JE PODELIO SRBIJU: A da li se sećate OVIH NAJSPORNIJIH odluka u istoriji VEČITIH DERBIJA (VIDEO+FOTO)

Podizalo se uvek mnogo prašine.

Ni 158. Večiti derbi nije mogao da prođe bez (ne)spornih situacija, koja je ko zna koja po redu, kad su u pitanju najveće svetkovine srpskog fudbala. Svedoci smo da su u prošlosti često sudije grešile na štetu oba kluba, a izdvojili smo deset grešaka koje su najspornije.

Za mnoge, pogotovo starije ljubitelje fudbala, jedna od najkontroverznijih odluka u istoriji Večitih derbija viđena je 3. aprila 1988. godine. Dragan Stojković >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Piksi je na 82. Večitom derbiju, odigranom trećeg aprila 1988, postigao gol sa centra, ali je on poništen, jer je pomoćni sudija procenio da se u ofsajdu nalazio Bora Cvetković, iako je jasno da napadač nije mogao da utiče na igru.

Jedna od najvećih nepravdi Partizanu naneta je u 85. duelu najtrofejnijih srpskih klubova, odigranom 17. septembra 1989. godine. Sudija Blagoje Šipka je drastično oštetio crno-bele pošto je poništio regularan gol Partizanu koji je postigao Goran Bogdanović, a zatim nije dosudio ni očigledan jedanesterac posle prekršaja nad Milkom Đurovskim. Zvezda je na kraju taj derbi dobila 1:0 golom Vladana Lukića u 90. minutu.

Mnogo bure bilo je i posle 150. Večitog derbija koji je Crvena zvezda u Humskoj okončala pobedom 2:1. Na žalost, u glavnoj ulozi bio je sudija Vlado Glođović koji je skrojio rezulttat meča sa tri kontroverzne odluke, sve na štetu Partizana. Prvo je dosudio diskutabilan slobodan udarac posle kog je Crvena zvezda povela, zatim nije svirao penal za Partizan posle starta nad Nemanjom Mihajlovićem, da bi sve bilo začinjeno kontroverznim poništavanjem regularnog pogotka crno-belih.

Sudijska greška koja je direktno uticala na ishod Večitog derbija viđena je i u polufinalnom dvoboju Crvene zvezde  i Partizana u Kupu Srbije, odigranom 16. aprila 2008. godine. Pri rezutatu 2:2 Nenad Milijaš je zatresao mrežu crno-belih, ali je glavni sudija na signalizaciju pomoćnika poništio gol. Kasnije je Partizan postigao gol i stigao do 3:2 i plasmana u finale. Pomoćni sudija Bogdan Milisavljević je kasnije uputio javno izvinjenje Zvezdi, kao i lično Milijašu, ali to nije uticalo na promenu ishoda meča.

(Ne)sporna greška viđena je i na 153. Večitom derbiju, kad je Crvenoj zvezdi priznat neregularan gol Gelora Kange. Gaboncu je iz gol-auta asistirao Džon Ruiz, a sudija iza gola Srđan Obradović, za razliku od Nenada Đokića u 158. Derbiju, nije reagovao i signalizirao glavnom Maji Vujoviću da je lopta napustila teren.

Kontroverzu je izazvao i gol Dragana Ćirića u 107. suočavanju Partizana i Zvezde, kad je vezista Partizana dao sebi for rukom, pre nego što je loptu poslao u gol. Ni 138. Večiti derbi nije mogao da prođe bez problema, Partizan je golom Radosava Petrovića pobedio 1:0, a iz Zvezde su grmeli na sudiju Boška Jovanetića, jer su smatrali da im nije sviran očigledan penal posle prekršaja Krstajića nad Kaduom. Bilo je u prošlosti još mnogo sudijskih grešaka, ali je premalo prostora da bi se sve dokumentovale, a biće ih sigurno i u budućnosti, sve dok se ne uvedu VAR tehnologija i tehnologija na gol-liniji.

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.