Fifa odustala od proširenja broja timova na Mundijalu u Kataru

Izvor: RTS, 22.Maj.2019, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fifa odustala od proširenja broja timova na Mundijalu u Kataru

Na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine nastupiće, kao i do sada, 32 ekipe, a proširenje broja timova očekuje nas tek od Mundijala 2026. godine, odlučila Fifa.
Iako se naveliko nagađalo da bi na Mundijalu u Kataru moglo doći do promene formata takmičenja, Fifa je odlučila da proširenje broja timova učesnika bude implementirano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tek od 2026. godine.

Svetska fudbalska asocijacija saopštila je "posle temeljnog i sveobuhvatnog procesa konsultacija" da promene u ovom trenutku nisu moguće.
U januaru 2017. godine Fifa je jednoglasno prihvatila inicijativu da od Mundijala 2026. godine, koji će se održati u Meksiku, SAD i Kanadi, broj timova učesnika bude povećan sa 32 na 48, da bi već 2018. Infantino rekao da bi proširenje moglo biti usvojeno i za 2022. godinu.
Međutim, Mundijal u Kataru je previše blizu da bi se proširenje moglo uvesti bez velikih organizacionih promena, koje bi podrazumevale dodatnog domaćina Svetskog prvenstva.
Predsednik Fife Đani Infantino jedan je od glavnih zagovornika ideje proširenja broja timova, dok je vodeći argument modernizacija i globalizacija fudbala.
Kako sada stvari stoje, Mundijal 2026. godine biće prvi na kojem će učestvovati 48 ekipa. Biće podeljene u 16 grupa po tri reprezentacije, po dve iz svake grupe bi išle u šesnaestinu finala, a turnir bi trebalo da traje 32 dana.
Ukupan broj mečeva bio bi povećan sa sadašnja 64 na 80, ali bi pobednik, odnosno finalista, odigrao maksimalno sedam mečeva, koliko i do sada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FIFA odustala od ideje "48 reprezentacija u Kataru"

Izvor: B92, 22.Maj.2019

Svetska fudbalska federacija je odustala od namere da na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine učestvuje 48 nacionalnih timova...Ta informacija je objavljena na zvaničnom sajtu FIFA...Kako je navedeno, FIFA je donela zaključak da nema dovoljno vremena da se zemlja domaćin pripremi za veći broj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.