Izvor: RTS, 21.Jan.2021, 15:58

Fifa izričito protiv formiranja evropske superlige, preti kaznama za klubove i igrače

Fifa i članice njene konfederacije jasno se protive osnivanju bilo kakve "privatne" superlige, a klubovi ili igrači koji bi igrali u takvom takmičenju bili bi kažnjeni.
Ideja o stvaranju evropske superlige, u kojoj bi se takmičili najbolji i najbogatiji evropski klubovi, nije nova, a Svetska kuća fudbala jasno je izrazila svoj stav.
Fifa je, kao i ostali iz njene konfederacije, izričito protiv osnivanja takvog takmičenja, koje neće priznati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvanične fudbalske organizacije.
Pored toga, Fifa je zapretila i kaznama za sve klubove i igrače koji bi potencijalno učestvovali u Superligi, u smislu da im neće biti dozvoljeno da učestvuju na bilo kom takmičenju u organizaciji Fife ili članica njene konfederacije.
Saopštenje su potpisali čelnici Fife Đani Infantino, ali i predsednici kontinentalnih federacija – AFC (Azija), KAF (Afrika), KONKAKAF (Severna i Srednja Amerika i Karibi), Konmebol (Južna Amerika), OFC (Okeanija) i UEFA (Evropa).
Eventualno stvaranje evropske superlige u velikoj meri bi umanjilo značaj Lie šampiona, kao zvaničnog Uefinog takmičenja, što Fifa i ostale konfederacije ne žele da dopuste.
Takođe, Fifa je nagovestila proširenje svetskog klupskog prvenstva, koje sada okuplja šest najboljih ekipa sa kontinenata, a ubuduće bi moglo da preraste u turnir na kojem će učestvovati 24 najbolja svetska kluba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.