Izvor: MozzartSport.com, 06.Sep.2021, 02:23

Festival golova u Montevideu: Urusi prekinuli post, Valverde lansirao "lepoticu"

Kolumbija se u Asunsionu provukla kroz iglene uši, spas stigao sa bele tačke

Kada od već viđenog spektakla između Brazila i Argentine u Sao Paulu nije bilo ništa, morali su preostali učesnici kvalifikacija za Mundijal sa Zelenog kontinenta da se potrude i režiraju goleade. Šta može Urugvaj protiv Bolivije bez Luisa Suareza i Edinsona Kavanija? Mnogo, protiv ostalih - diskutabilno.

Posle četiri uzastopna meča na kojima Urusi nisu slavili u kvalifikacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << neko je morao da plati ceh. Teško da je bolji rival mogao da se nacrta od slabašne Bolivije - 4:2 (2:0).

Bilo je potrebno samo “zapaliti vatromet”. Goleadu je pokrenuo De Araskaeta... Revija lepih poteza i golova, ali i penala sa obe strane. Balon je pukao u 15. minutu.

Brajana Rodrigeza samo je potrebno “izbaciti”. Čim mu ostane dovoljno prostora i licem napada defanzivca, u vazduhu se oseća gol. Urugvajski napadač, koji godinama unazad brani boje Los Anđelesa, je posle perfektne dijagonale promešao Akina, ubacio je u peterac, a De Araskaeta je ćušnuo loptu u gol.

Poznati su Urusi po tome što ne staju kada namirišu krv. Bolivija bez razređenog vazduha i visina Anda nema šta da traži protiv selekcija koje su manje-više redovni učesnici Svetskih prvenstava, odnosno pretendenti na trofej Kopa Amerika. Na 6.000 metara svi mogu pasti, ali na nižoj nadmorskoj visini Bolivija malo kome može nauditi.

Potreban joj je izrazito loš dan rivala. Ovaj to nije bio ni najmanje. Štrikali su Urugvajci na stadionu slavnog Penjarola, gladni su pobede i golova nakon četiri neuspeha u kvalifikacijama za Mundijal - tri vezana remija i poraz od Brazila - a Bolivijci su im samo tako “seli na volej”.

Do poluvremena je domaćin duplirao prednost: malo majstorstvom Fede Valverdea, malo zaklonjenošću golmana Bolivije. Gužva u kaznenom prostoru, vidljivost minimalna, a udarac asa madridskog Reala hirurški precizan. Pogodio je tačno gde treba - u kontra ugao i malu mrežicu. Između svih.

Nalikovao je treći gol onom prvom. Jedina razlika je to što nekome od defanzivaca gostujućeg tima nije provučena lopta kroz noge. Dva identična mnogo bi bila. Levi bek Hoakin Pikerez u ulozi pakera, a Agustin Alvarez hladnokrvni egzekutor. Večeras nije u dresu slavnog Penjarola, ali se potrudio da niz iz klupskih crno-žutih dresova prenese i na nacionalni.

Igralo se viktorije pred golom Bolivije, šanse su se nizale kao na pokretnoj traci, domaći igrači su promašivali. Zujala je lopta pored stativa... Kazna je stigla. Verovatno najveća zvezda u reprezentaciji Bolivije, Marselo Moreno, postarao se da se njegov tim u domovinu vratim makar sa postignutim golom kada već do bodova ne može.

Do kraja su gosti uspeli da skrive i penal. Svojski su se trudili da Urugvajcima poprave gol-razliku. Takve “poslastice” De Araskaeta ne propušta. A, očigledno, ni glavni arbitar da dune u pištalju i pokaže na belu tačku. Osladila mu se. Uzvratio je Bolivijcima, dodelio im je priliku da se i oni upišu sa kreča. Moreno iz igre, Moreno i sa bele tačke.

Paragvaj i Kolumbija, koji u ovom trenutku vode bitku “na krv i nož” za peto mesto, nisu bili darežljivi kao Urugvaj i Bolivija u istom terminu. Možda i zato što Paragvajci nemaju klasne napadače kao nekada. I dalje Roke Santa Kruz i Oskar Kardozo žare i pale u nacionalnom šampionatu svoje zemlje, ali odavno ih nema u reprezentativnom dresu. Od tada Paragvaj kuburi sa napadačima i svaki gol proslavlja se kao trijumf. Sanabrijin je bio vredan boda - 1:1 (1:0).

Muči se paragvaj u napadu, ali je on prvi zapucao. Anhel Romero, napadač San Lorenca, izigrao čuvara, posramio ga je, provozao ga je na ringišpilu. Izvukao se iz kaznenog prostora, imao je Davisona Sančeza na leđima - oslobodio ga se jednim potezom. Probacio mu je loptu kroz noge, prošetao se kroz šesnaesterac, poslužio loptu na tacni Antoniju Sanabriji, a golgeter italijanskog Torina zatresao je mrežu.

Ipak, radost nije dugo trajala. Ozareni su Paragvajci otišli u svlačionici, ali ih je u nastavku sačekao hladan tuš. Sudija je dosudio jedanaesterac, Huan Kvadrado raspalio je po lopti i tukao po sredini gola. Dovoljno da Kolumbijci uvećaju bodovni saldo i zadrže večerašnjeg rivala na rastojanju od dva boda.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 6. KOLO

Nedelja

Brazil - Argentina (prekinuto)

Ekvador - Čile 0:0

Paragvaj - Kolumbija 1:1 (1:0)

/Sanabrija 40 - Kvadrado 53pen/

Urugvaj - Bolivija 4:2 (2:0)

/De Arasketa 15, 65pen, Valverde 31, Alvarez 47 - Moreno 60, 79pen/

Ponedeljak

03.00: (1,70) Peru (3,70) Venecuela (5,20)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.