FIFA zaradila 7,5 milijardi – između Rusije i Katara

Izvor: B92, 21.Nov.2022, 00:35

FIFA zaradila 7,5 milijardi – između Rusije i Katara

Međunarodna fudbalska federacija ostvarila je rekordan prihod od 7,5 milijardi dolara u četiri godine komercijalnih ugovora u vezi sa Mundijalom u Kataru.

Poslednja tri sponzora objavljena su uoči prve utakmice na Mundijalu – Jutjub (YouTube), Vizit Las Vegas (Visit Las Vegas) i Fajn Hajdžienik Holding (Fine Hygienic Holding), sva tri u kategoriji regionalnih sponzora trećeg reda.

Kasni dolasci koji su upotpunili listu sponzora Svetskog prvenstva pomogli su da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se četvorogodišnji prihod FIFA popne za više od milijardu dolara u odnosu na prethodni komercijalni ciklus vezan za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Ovi podaci objavljeni su na zatvorenom sastanku kome je prisustvovalo više od 200 članica Fife.

Dodatni prihod podstaknut je komercijalnim ugovorima državnih kompanija zemlje domaćina. Katar Enerdži priključio se kao glavni sponzor, a novi sponzori trećeg reda su Katarska banka QNB i telekom kompanija Ooredoo.

Ključni ugovori za emitovanje ovogodišnjeg Svetskog prvenstva potpisani su u vreme kada je Sep Blater bio predsednik FIFA i uključivali su turnire u Rusiji i Kataru.

Rezerve FIFA popeće se na oko 2,5 milijardi dolara uprkos pandemiji korona virusa. FIFA je bila spremna da taj novac iskoristi da pomogne svojim članicama 2020. godine, kada su domaća prvenstva i utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo uglavnom bile otkazane.

Prihodi će se najverovatnije približiti 10 milijardi dolara u naredne četiri godine zahvaljujući novoj finansijskoj strategiji za ženski fudbal i proširenom formatu Svetskog prvenstva u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

Na Mundijalu 2026. godine igraće 48 ekipa umesto kao do sada 32.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FIFA zaradila 7,5 milijardi dolara od sponzorskih ugovora u protekle četiri godine

Izvor: Danas, 21.Nov.2022

Međunarodna fudbalska federacija ostvarila je rekordan prihod od 7,5 milijardi dolara u poslednje četiri godine od komercijalnih ugovora vezanih sa Mundijalom u Kataru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.