Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 20:53

Endi Marej: Što se nisam rodio pet ili šest godina kasnije...

„Osvojio bih mnogo više trofeja da nije bilo ove trojice monstruma“, kaže Škot

Britanski mediji su godinama gurali tezu o Velikoj četvorci u svetskom tenisu, stavljajući Endija Mareja rame uz rame sa Novakom Đokovićem, Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Daleko od toga da je teniser iz Škotske bio za potcenjivanje, ali po uspesima je, ipak, bio i ostao daleko u odnosu na pomenutu trojku. Pogotovo kada je seo na teniski Olimp, postao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << broj jedan na ATP listi, ali u toj suludoj trci, igrajući svaki turnir da bi skupio dovoljno bodova, potpuno slomio svoje telo.

Marej je daleko sada od teniskog vrha, po uspesima je daleko, daleko iza Velike trojke, pa je u intervjuu za belgijski RTBF dobio pitanje da li mu je krivo što mu se teniska karijera poklopila sa Novakovom, Rodžerovom i Rafinom.

To je teško pitanje. Očigledno je, s jedne strane, da mi je žao zbog toga, jer kažem sebi da bih bio uspešniji, da bih osvojio mnogo više trofeja da sam rođen pet ili šest godina kasnije. Imao bih daleko više šansi da dođem do pehara. Opet, s druge strane, imao sam mogućnost da igram i da izazovem najbolje igrače u istoriji ovog sporta na najvećim turnirima“, kaže Marej.

Jedino što nije imao tu previše uspeha...

Igrao sam sa Nadalom na Rolan Garosu, sa Federerom na Vimbldonu, sa Đokovićem na Australijan openu i US openu i uvek sam dolazio do finala. Čak i na Olimpijskim igrama. Jasno, nisam dobio sve te mečeve, ali neke jesam. Sad se osećam srećnim što sam imao mogućnost da igram protiv njih, jer sam kroz te mečeve i sam napredovao, visoko podigao lestvicu mojih mogućnosti“.

Kao što je prošlo Marejevo vreme, tako i vreme Velike trojke polako curi. Prokomentarisao je Endi kvalitete momaka koji pretenduju da se popnu na teniski vrh.

Za mene, Medvedev je najspremniji da pobeđuje na tvrdoj podlozi. Osvojio je US open, ali i pre toga su njegovi rezultati na betonu bili sjajni. Mislim da je njegova igra kompletnija nego ostalih mlađih igrača, jedino za šljaku nisam siguran. Cicipas nije uopšte loš, ali tu je i nekoliko drugih momaka koji takođe mogu do trofeja. Kada je trava u pitanju, za to su potrebni posebni kvaliteti, specifična je podloga i nema baš mnogo specijalista za nju. Čak i Cicipas i Medvedev se na njoj muče“.

A, kada su u pitanju generacije koje dolaze, Marej ne veruje da će u njima biti nekog novog Novaka, Rodžera, Rafe...

Samo nekolicina momaka sada mogu da konkurišu za sam vrh. A, za period od pet do deset godina tek ćemo da vidimo ko će iskočiti, mada svakako smatram da niko od njih neće biti sposoban da osvoji 20 grend slemova kao ova trojica monstruma“, ocenio je Endi Marej.

Teniser iz Glazgova je u karijeri osvojio tri grend slem titule, jedan završni masters, dva olimpijska zlata, ukupno 46 turnira, a bio je 41 sedmicu najbolji teniser na ATP listi.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.