Izvor: MozzartSport.com, 25.Sep.2021, 14:09

Egzotika na Ostrvu: Stranac prvi put sudi utakmicu Premijer lige

Australijski arbitar Džered Džilet vodiće subotnji duel Votforda i Njukasla, nakon što je pre tri meseca postao jedan od 17 sudija najvišeg ranga u Engleskoj

Po prvi put u istoriji engleske Premijer lige, utakmicu najjačeg fudbalskog šampionata na svetu sudiće inostrani arbitar. Čast je pripala Australijancu Džeredu Džiletu, koji će ove subote deliti pravdu u susretu Votforda i Njukasla, na Vikaridž Roudu.

Reč je o najuglednijem australijskom sudiji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u protekloj deceniji, koji je vodio čak pet velikih finala A-lige (2012, 2015, 2016, 2017, 2018) i bio je proglašen za arbitra godine u pet navrata (2011/12, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18). Takođe, Džilet je bio prvi australijski sudija koji je prošao obuku za VAR sudiju.

U dosadašnjoj karijeri, 34-godišnjak iz Gold Kousta već se oprobao u inostranstvu, pošto je sudio mečeve u kineskoj Superligi, japanskoj Džej ligi i šampionatu Saudijske Arabije. Džilet se 2019. preselio u Englesku i juna ove godine stekao je zvanje arbitra iz top kategorije u ovoj zemlji (PGMOL), što ga je svrstalo u krug 17 profesionalaca koji mogu da vode mečeve Premijer lige.

Protekle sezone vodio je utakmice u engleskom Čempionšipu i bio VAR asistent.

Van fudbala, Džilet ima doktorat iz biomehanike sa Univerziteta Kvinslend i njegov fokus je rad s decom obolelom od cerebralne paralize. Po dolasku u Englesku, pored završavanja licence za sudiju top kategorije upisao je i post-doktorske studije kao istraživač u domenu cerebralne paralize na Džon Murs univerzitetu u Liverpulu.

Piše: Branko Cvetojević

Dopisnik MOZZART Sporta iz Sidneja

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.