Izvor: MozzartSport.com, 06.Dec.2021, 09:29

Dosije Šekularac: Tri zemlje za Šekijevog unuka, baba Donka i Kanatlarovski veza s Makedonijom

U priči i Švajcarci i, naravno, Srbi

Prošle nedelje odjeknula je vest: Kristian Šekularac, unuk Dragoslava Šekularaca, jedna od najvećih, ako ne i najveća legenda srpskog fudbala, ima otvorenu ponudu da igra za Makedoniju.

Ali da li će se odazvati pozivu?

Prema informacijama Mozzart Sporta, Fudbalski savez Makedonije je već ostvario prvi kontakt sa 18-godišnjim fudbalerom, ali s obzirom da je Kristian Šekularac od januara prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine – kada je stigao iz Serveta – član Juventusa interesovanja ima i sa drugih strana.

Prva je naravno Švajcarska, pošto je Kristian igrao za sve mlađe selekcije te zemlje, ima njen pasoš i tamo je odrastao. Druga je Srbija, koja će pokušati da iskoristi mitski status dede Dragoslava ovde.

Kristian je inače unuk rođenog brata Dragoslava Šekularca, Mirka. Dragoslav Šekularac je rođen u Štipu, makedonskom gradu odakle potiče i Šekijeva majka, Kristijanova prabaka Donka Šekularac, nekada Markovska.

Makedonija je ozbiljno zapela za Kristiana Šekularca, mada bi za početak on igrao u U21 selekciji koju vodi Dragi Kanatlarovski, fudbaler Crvene zvezde u sezoni 1989/1990. Tek potom bi Šeki junior prešao u seniorski tim Blagoja Milevskog.

Ne bi bio prvi koji bi prošao tim putem. Tamošnji savez godinama već juri igrače makedonskih korena rasute po Evropi. Od aktuelnih reprezentativaca, primera radi, tako su dres zadužili Egzjan Alioski (rođen u Prilepu odrastao u Švajcarskoj), pa Erdal Rakip (rođen u Švajcarskoj, poreklo iz Resena), Arian Ademi (rođen u Šibeniku, rodom iz Strumice)….

Ispustili su međutim verovatno i najveću zvezdu, Juventusovog Dejana Kuluševskog, koji je čak i odigrao neke utakmice za mlađe makedonske selekcije, ali je na kraju izabrao Švedsku. Nikola Sekulov, fudbaler Pjačence, rodom iz Strumice, igrao je za U17 Makedonije, sada je u U20 selekciji Italije.

Kristian Šekularac je inače rođen 7. decembra 2003. godine u Londonu, ali se brzo sa porodicom preselio u Švajcarsku u kojoj je i počeo da igra fudbal. Iz Ženeve 2014. prelazi u Servet, a potom je ostvario neostvareni san dede – da potpiše za Juventus. Podsetimo, Dragoslav Šekularac je 1959. godine, posle osvajanja duple krune sa Crvenom zvezdom, bio pred transferom u Juve za rekordnih 600.000 dolara, ali mu je na kraju zabranjeno da napusti Jugoslaviju. Kristian trenutno igra za U19 tim Juventusa i ove je sezone nastupao i u Ligi šampiona za mlade.

Što se tiče reprezentacije, Kristijan je do sada igrao za sve mlađe selekcije Švajcarske, početkom oktobra bio je član U19 ekipe.

Makedonija, Srbija, ili opet Švajcarska – koja će biti njegova sledeća stanica?

Piše: Martin TANASKOVSKI

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.