Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2020, 13:01

Dončić, Jokić, Teo, Bogdan, Beli... Može li Juga protiv Drim tima? Španci kažu - može!

U anketi na Marki Plavi ubedljivo vode...

Ovog juna navršava se 29 godina otkako je Slovenija proglasila nezavisnost i praktično najavila ratne sukobe koji će dovesti do potpunog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Hrvatska je sledila slovenački put, a zatim je formirana Bosna i Hecegovina. Jedna od najjačih veza te velike multikulturalne zemlje bio je sport. Takmičarski gen i talenat ugrađen u svaku njenu republiku, svaki region, učinili su Jugoslaviju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << jednom od svetskih sportsih velesila.

Danas, kada velike države više nema, nostalgičari se sa setom prisećaju najvećih uspeha i maštaju kako bi u sadašnje vreme izgledao najbolji fudbalski, rukometni vaterpolo ili košarkaški tim sačinjen od sportista s ovih prostora.

Nema sumnje da bi Jugoslavija u svim ekipnim sportovima pripadala samom vrhu, čak i u fudbalu, ali utisak je da ni u jednom sportu ne bi sastavila tako atraktivan tim kao u košarci. Pogotovo u vreme kada NBA ligom haraju dva superstara s prostora nekadašnje Juge - Luka Dončić i Nikola Jokić.

Taj maštarija sa sastavljanjem jugoslovenskim timova nije interesanta samo nama. Tom temom bave se i svetski mediji, kao na primer Marka, koja je pozivajući se na godišnjicu slovenačkog otcepljenja pokušala da kroz jednu zanimljivu analizu da odgovor na pitanje da li bi tim sastavljen od Srba, Hrvata, Bosanaca, Crnogoraca, Makedonaca i Slovenaca mogao da se nosi sa američkim Drim timom.

"Raspadom Jugoslavije na evropskoj mapi pojavilo se nekoliko novih država. Nekoliko važnih košarkaških reprezentacija", stoji u tekstu Marke. "Zajednica Srbije i Crne Gore činila je Jugoslaviju u malom. Sa evropskih šampionata ta selekcija donela je tri zlata i jednu bronzu. Samostalna Srbija potom je dodala još dva srebra, Slovenija zlato, a Hrvatska dve bronze. Na svetskim prvenstvima SRJ je pobedila dva puta. Hrvati su zbirci trofeja dodali bronzu sa Mundobasketa i Srbi još jedno srebro. I sa Olimpijskih igara bilo je odličja - po jedno srebro za SRJ, Srbiju i Hrvatsku. Svaka država čak i samostalno demontrirala je veliki potencijal. Ali ključno je pitanje koliko bi trofeja i medalja uzeo jugoslovenski tim da je sve ovo vreme bio na okupu? Strašna je i sama pomisao koliko je daleko taj tim mogao da ode s takvim talentom i sa neim od najboljih igrača u istoriji ove igre"...

Marka se dalje nije previše bavila istorijom ili recimo utakmicom svih utakmica koja se nikada nije dogodila (na Olimpijskim igrama u Barseloni, SAD - Jugoslavija), već se koncentrisala na sadašnjost. Pitanje vrlo jednostavno: Da li bi Dončić, Jokić, dvojica Bogdanovića, Bjelica i ostali asovi s prostora bivše Juge mogli da stanu na rep letećim Amerima koje bi predvodili Lebron Džejms, Stef Kari, Džejms Harden, Rasel Vestbruk, Kevin Durant...

Podrazumevajući da se o Amerikancima sve zna, španske kolege su analizirale samo "naš" tim. Počevši od baze i nekih najiskusnijih igrača, poput Miloša Teodisića i Gorana Dragića...

"Teodosić je jedan od najboljih evropskih igrača punih desetak godina. Vratio se iz NBA u Evropu i ponovo pokazuje klasu", piše Marka. "Dragić je veteran, ali na poslednjem Evrobasketu pokazao je koliko može i ume. Njih dvojica, zajedno sa Vasilijem Micićem koji je konačno dosegao pun potencijal, činili bi garanciju bekovskog kvaliteta u svakom timu na svetu".

Po Špancima, u jugoslovenskom rosteru našla bi se obojica Srba iz Sakramenta - Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica. Za Bogdana kažu da je u NBA ligi opravdao epitet jednog od najtalentovanijih evropskih igrača poslednje decenije, dok Bjelicu cene kao svestranog majstora koji može da pokrije sve pozicije u timu. Tu je još jedan NBA as - Bojan Bogdanović, za koga se kaže da spada u najbolje šutere na svetu i da pogađa bukvalno iz svih pozicija.

Kao ključnog igrača ovog tima Španci vide Luku Dončića...

"Plej, odbrambeni igrač, napadač... Igra na bilo kojoj spoljnoj poziciji. U svakoj ekipi bio bi vođa i glavni igrač. Pokazao je to i u Evropi i u Americi. Njegov napadački arsenal je nezaustavljiv"...

Spolja Dončić, Teo, dvojica Bogdanovića, a pod košem Nikola Jokić! Već zvuči fantastično. Uz Luku Dončića najveća zvezda ovog tima svakako bi bio Nikola Jokić.

"Sa Dončićem, Bogdanovićima i Jokićem Jugoslavija ima dovoljno argumenata da poljulja bilo kog rivala. Jokićeva vizija igre neverovatna je. U zavisnosti od njega Dario Šarić mogao bi da zauzme poziciju četiri ili pet"...

I Marka završava...

"Centimetre ovom timu poboljšavaju Bobi Marjanović i Nikola Milutinov. Dokazani centri. Dok snagu u reketu donosi Bojan Dubljević. Ukratko, to bilo 12 imena iz balkanske škole košarke koji bi mogli da dobiju svaki tim na svetu. Da li i američki Drim tim"?

Na kraju zanimljivo je bilo videti kako su glasali čitaoci čuvenog madridskog lista. Jugoslavija je dobila dosta više glasova. Procentualno: 62:38 za Plave.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.