Izvor: MozzartSport.com, 20.Nov.2020, 00:31

Di Stefano, Če Gevara i novac od Gače iz kartela

Kolumbijski Miljonarios ima burnu istoriju

Posle sinoćnih duela kolumbijskog kupa poznati su i prvi četvrtfinalisti. Svi nakon penal serija, jer su sva četiri susreta završena bez pobednika. Uglavnom su favoriti, iako težim putem, opravdali očekivanja, te su tako u narednu rundu prošli Atletiko Nasional, Amerika de Kali, Junior iz Barankilje, a iznenađenje je napravio Deportivo Kindio eliminisavši Deportivo Kali. Večeras nas očekuju još tri duela, a onaj koji najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << privlači pažnju publike je gostovanje Miljonariosa u Barankabermehi, Alijansi Petrolera. Otuda sledi priča kojom ćemo obuhvatiti i onaj drugi, plavi deo Bogote.

Sam naziv kluba Miljonarios, što bukvalno u prevodu znači Milioneri, predstavlja nešto imućno, veliko, moćno. Sve što ovaj klub i jeste. Mada isprva nije nosio ime po kome je prepoznatljiv danas i van zelenog kontinenta. Klub su prvobitno osnovali 1937. godine studenti Univerziteta San Bartolome iz Bogote, a kako nisu mogli da se usaglase oko imena Union Huventud ili Union Bogota, klub je prešao pod uticaj gradske uprave i funkcionisao je pod imenom Munisipal de Deportes. Posle godinu dana tim brzo nastavlja da stiče podršku naroda zahvaljujući pobedama nad klubovima iz drugih gradova. Ono što ovaj kolektiv čini samom kolevkom fudbala u Kolumbiji je činjenica da je prva nacionalna selekcija formirana, upravo i samo, od igrača tadašnjeg Munisipala.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Svoje prvo pojavljivanje selekcija Kolumbije imala je na Centralnoameričkim i Karipskim igrama 1938. godine u Panama Sitiju, gde je osvojila bronzanu medalju. Uprkos njegovim trijumfima u narednim godinama, grad je obustavio finansijsku pomoć zbog problema nastalih na relaciji sportske omladine Bogote i predsednika kluba Alvara Rosa. Tada se u klubu pojavljuju neka imućnija imena grada Bogote, poput trgovca Antonija Hosea Vargasa i biznismena Alberta Santandera koji je preuzeo finansijsku komandu i za 50.000 dolara doveo petoricu igrača iz Argentine. Bez zvanične novčane pomoći grada, rukovodstvo je tražilo novo ime, kao i boje kluba, koje su do tada bile crno-bele, što je predstavljalo zastavu prestonice. U međuvremenu, na ulicama Bogote pojavljivalo se ime Los Millonarios, koje su stvorili simpatizeri kluba usled mučnih pregovora Visentea Lucifera koji se sastajao svakog četvrtka kako bi pregovarao sa upravnim odborom kluba oko plata pridošlih Argentinaca. Budući da oni nisu imali godišnje ugovore, već su honorarno plaćani.

I potom je Luis Kamačo Montoja, direktor sportskog lista El Tiempo, jednog dana stavio na naslovnicu svog magazina "Argentinci su veoma zahtevni, naplaćivaće koliko god im se prohte, ovo je klub milionera, opštinari su sada Milioneri". Na taj način rodio se nadimak Milioneri, koji će postati zvaničan naziv tima nezvanično još 1939. godine, a zvanično 18. juna 1946.

Klupske boje, po jednoj priči, preuzete su od argentinskog Tigrea. Plava košulja, beli šorts i plave štucne. Međutim, to su bile i boje tamošnje konzervativne stranke čiji je član bio tadašnji kapiten Manuel Pardo. Ova priča dobijaće narednih godina na značaju kako se bude razvijalo rivalstvo sa Independijenteom iz Santa Fea, drugim timom iz Bogote koji nosi crveno-bele boje. A, one, pak, predstavljaju liberalnu partiju, iako su Lavovi iz neke totalno druge priče došli do klupskih boja, tih godina u svemu se videla politička simbolika.

Najuspešniji period Miljonarios je proživeo na samim počecima jedinstvene kolumbijske lige, u periodu poznatijem kao El Dorado (1949-1954). Milioneri su imali veliku korist od štrajka igrača u Argentini 1948. godine, što je izazvalo ogromnu migraciju asova upravo u Kolumbiju koja je tada ekonomski bila u ekspanziji. Tokom ovog perioda ekipa je bila poznata pod nadimkom Plavi balet, a sačinjavali su je sjajni igrači poput Alfreda di Stefana, Adolfa Padernera, Nestora Rosija, Hulija Kocija, Antonija Baeza, Reinalda Murina i drugih Argentinaca uglavnom pridošlih iz River Plejta.

Miljonarios je tokom pedestih osvojio pet titula šampiona. Baš zahvaljujući izvanrednom fudbalu nekoliko medija iz Evrope i Južne Amerike je Milionere proglasilo najboljim svetskim timom početkom pedesetih. Tih godina stvorilo se ogromno rivalstvo između Milionera i Real Madrida. Sve je počelo kada su u čast 50 godina od osnivanja Madriđani napravili mini turnir 1952. godine, na koji je između ostalog River odbio da se pojavi kao predstavnik Južne Amerike. Tim činom argentinski velikan je ustupio mesto Miljonariosu, koji je, na iznenađenje svih, pobedio Real usred Madrida sa 4:2, a tokom pedesetih susreli su se još pet puta. Iste godine odigrali su dva meča 5. i 9. jula u finalu za trofej grada Bogote. Na stadionu El Kampin nalazilo se preko 42.000 ljudi, a među svim tim licima, stajao je i lik koji će u godinama koje dolaze, pa čak i danas, predstavljati sinonim za slobodu. Legendarni revolucionarista u studentskom dobu, čuveni Ernesto Če Gevara.

Posle obe pobede (2:1, 2:0), tim je dobio novi nadimak od strane pubilke, Ambasadori. Milioneri i Kraljevići odmerili su snage i naredne godine, ovoga puta u Venecueli na Malom svetskom klupskom prvenstvu, gde su još učestvovali River, Rapid iz Beča i Espanjol. Odigrali su dva susreta, oba bez pobednika. Sedam godina kasnije, ponovo su se sastali na prijateljskom meču, ali sada sa Di Stefanom u kraljevskoj odori, u kojoj je u tri navrata pokorio Evropu. Susret je završen 1:1, a Madriđani su i te 1959. godine podigli pehar namenjen klupskom prvaku Starog kontinenta. Zanimljivo, tek 2012. godine, kada su ponovo posle gotovo pola veka ukrstili koplja na meču u čast Di Stefana, Real Madrid je prvi put uspeo da pobedi Miljonarios, i to, reklo bi se, sa malo više nepoštovanja prema rivalu imajući u vid svrhu susreta. Bilo je 8:0.

Miljonarios je sve do početka devedesetih godina 20. veka bio jedan od glavnih pretendenata na titulu, zaključno sa one dve iz 1987. i 1988. godine kada je uspeo nekako da dođe do daha od klubova iz drugih centara moći, poput Kalija i Medeljina. Mada i te dve uzastupne titule povezale su klub sa jednim od najmoćnijih ljudi Medeljinskog kartela, Hose Gonzalom Rodrigezom Gačom. Iako sa skroz suprotnog kraja zemlje, Gačov novac stizao je do plavo-belih, a saradnik Pabla Eskobara i braće Očoa to nikako nije želeo da skriva. Naprotiv. Ponosio se činjenicom da pomaže klubu čije ime mu savršeno pristaje, pošto ga je časopis Forbs 1988. uvrstio na svetsku listu milijardera.

Sa te dve titule Milioneri su ukupno u svojim vitrinama sakupili 13 titula nacionalnog šampiona, a onda su usledile dve najteže decenije u istoriji kluba. Kako u finansijskom, tako i u sportskom smislu. Rekonstrukciju je tim iz Bogote konačno doživeo krajem 2010. godine, kada je zvanično postao javno preduzeće sa akcijama spremnim na prodaju. Odmah po objavljivanju, jedan deo akcija otkupile su pristalice i dotadašnji naziv kluba Deportivo Los Miljonarios preimenovali u fudbalski klub Miljonarios. Nekoliko godina kasnije, tačnije 2015. većinski vlasnik postala je američka sportska kompanija "Amber Capital" sa 80% udela, dok ostalih 20% još poseduju navijači.

Prvu titulu posle gotovo 24. godine Miljonarios je osvojio 2012. godine kada je u finalu Klausure savladao Independijente iz Medeljina posle izvođenja jedanaesteraca 6:5 (rezultat dvomeča 1:1). Narednu, i do danas, poslednju krunu plavo-beli su osvojili 2017. godine takođe u formatu Klausure, kada su u finalnom dvomeču bili bolji od gradskog rivala Independijentea iz Santa Fea ukupnim rezultatom 3:2 (1:0, 2:2).

Milioneri su trenutno drugi najtrofejniji klub Kolumbije sa 15 nacionalnih titula šampiona, tri Kupa i jednim Superkupom, odmah ispod Atletiko Nasionala, koji je tek u poslednjoj deceniji uspeo da pretekne uspehe kluba iz plavog dela Bogote, pošto je vezao titule u periodu od 2013. do 2015. godine.

Osvrt na poslednjih deset susreta između večerašnjih aktera Kupa, Miljonariosa i Alijanse svedoči nam o dominaciji Milionera, koji su pobedili u šest navrata, dok su Petroldžije ostvarile dva trijumfa. Treba naglasiti da obe ekipe nisu izborile završnicu u Primeri, tako da im je ovo jedino preostalo takmičenja u tekućoj sezoni.

KOLUMBIJA, KUP - OSMINA FINALA (JEDAN MEČ)

Sreda

Deportes Kindio - Deportivo Kali 1:1 (1:0) *penalima 5:4

Envigado - Junior 3:3 (2:1) *penalima 3:4

Aguilas Dorados - Atletiko Nasional 2:2 (1:1) *penalima 4:5

Četvrtak

Independijente Santa Fe - Amerika Kali 0:0 *penalima 3:4

Deportivo Pereira - Independijente Medeljin u toku

Kukuta Deportivo - Deportes Tolima u toku

Petak

01.40: (3,15) Alijansa Petrolero (2,90) Miljonarios (2,40)

Sreda (25.11)

Real San Andres - Deportivo Pasto

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.