Izvor: MozzartSport.com, 19.Okt.2021, 13:30

De Brujne gostuje novom De Brujneu: Siti strepi od momka koji više ne može da ode ni u pekaru

Šarl de Ketelar je buduća belgijska superzvezda i najveća nada Klub Briža, koji večeras dočekuje Mančester Siti u sklopu 3. kola Grupe A Lige šampiona

Belgijski fudbalski navijači u poslednjih nekoliko godina za naslednika Kevina de Brujnea vide Šarla de Ketelara. Otuda je bilo izuzetno simbolično da je upravo zvezda Mančester Sitija pružila asistenciju za prvi gol De Ketelara za reprezentaciju Belgije prošle nedelje u meču za treće mesto Lige >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nacija protiv Italije.

Plejmejker Građana poslao je svom stilu loptu 20-godišnjaku koji je loptu prosledio iza leđa Đanluiđija Donarume. Bila je to samo uteha jer su Crveni đavoli izgubili sa 2:1, ali videlo se da mlađani as Klub Briža ima ono nešto zbog čega se očekuje da će biti sledeća superzvezda Belgije.

18.45: (10,0) Klub Briž (5,70) Mančester Siti (1,33)

OD PRINCA DO KRALJA ZA GODINU DANA

Kralj Šarl, kako je već poznat u svojoj domovini, sastaće se zajedno sa De Brujneom večeras kada Klub Briž dočekuje Mančester Siti u okviru 3. kola Grupe A Lige šampiona, gde će još jednom biti u prilici da na velikoj pozornici pokaže zašto mu se predviđa blistava budućnost (18.45).

De Ketelar je stigao na belgijsku fudbalsku scenu pre samo dve godine, odigravši dve utakmice za dečački klub u porazima u Ligi šampiona od Pari Sen Žermena. Princ Šarl, kako su ga tada zvali, brzo je postao Kralj, pošto je godinu dana kasnije bio čovek odluke u pobedi crno-plavih nad Zenitom u Sankt Peterburgu. Posle toga njegovo ime bilo je ispisano grafitima na zidu u blizini njegove kuće i samo 500 metara od stadiona Jan Brejdel u Brižu.

Novi junak fudbala u zemlji piva i čokolade je lokalni dečak, sa posterima bivših igrača Klub Briža na zidovima spavaće sobe. Pridružio se akademiji FCB-a sa sedam godina, pošto je izabrao fudbal umesto tenisa, iako je imao uspeha u "belom sportu", u osvajanju regionalnih omladinskih turnira.

Credits to Mario Salembier a.k.a. case_zerofifty 👏 #ZenClu #Charles #DeKetelaere @ClubBrugge 💙 🖤 pic.twitter.com/gvcTkyQUdY

U početku se De Ketelar nije smatrao vrhunskim talentom, uglavnom zato što ga je rast doveo do problema sa povredama i sprečio ga da dobije bilo kakav kontinuitet. Međutim, od kada je dostigao trenutnu visinu (192 cm), napredak je bio meteorski i, sa 18 godina, borio se - i bio najbolji - protiv nekih od najboljih igrača Evrope.

Elegantan, inventivan i tehnički vešt za tako visokog igrača, Šarl je privukao pažnju navijača kada je postao poznat po postizanju golova u završnicama. Prošle sezone je dva puta rešavao utakmice protiv Zenita i zamalo je to ponovio kada je Klub Briž u poslednjem meču morao da pobedi Lacio u gostima kako bi se plasirao u osminu finala Lige šampiona, ali je pogodio prečku.

Ubrzo posle toga postao je peti fudbaler u istoriji koji je osvojio belgijsku nagradu "Talenat godine", ustanovljenu 1998. za mlade sportiste koji su obećavali i krenuo stopama Romelua Lukakua, Divoka Origija i četvorostruke osvajačice teniskog Grend slema Kim Klajsters.

PREVIŠE STIDLJIV ZA SELFIJE

Uspeh nije promenio Šarlovu ličnost. Čudo od deteta i dalje živi sa majkom i želi da vodi normalan život, dovoljno stidljiv da je prestao da ide u lokalnu pekaru jer je od njega zatraženo da se fotografiše. U slobodno vreme belgijska nada gleda pikado i studira prava, ali je morala da napusti fakultet kada mu je karijera postala previše zahtevna.

"Šarl ne želi da bude poznat, on je jednostavan momak. Nikada nije nervozan, čini da stvari izgledaju lako na terenu, a ponekad bi čak mogao da izgleda i previše flegmatično", rekao je novinar De Kranta Frans Bujs za BBC Sport.

Sa 98 profesionalnih nastupa, dve titule prvaka Belgije i Superkupom koji je već pod njegovim pojasom, Šarlov uticaj ove sezone ne iznenađuje one koji pomno prate njegovu karijeru, uprkos tome što nije igrao na poziciji centralnog napadača.

De Ketelar je već postigao četiri gola i pružio tri asistencije u 11 ligaških utakmica u ovoj kampanji. Ujedno, odigrao je glavnu ulogu na startu grupne faze Lige šampiona u remiju 1:1 sa PSŽ-om prošlog meseca, kada je Lionel Mesi debitovao za Svece u Evropi.

"Šarlova najbolja pozicija je broj 10, ali tamo igra iskusna zvezda Hans Vanaken, pa je bio pomeren, korišćen u napadu, na krilu, pa čak i na levom beku. U poslednje vreme počeo je da uživa u kaznenom prostoru, ali njegova najveća snaga je da ima mnogo lopte u centralnom veznom redu. De Ketelarov stil podseća na De Brujneovu igru. Inteligentan je, poseduje odličnu viziju. Dribling mu je takođe sličan De Brujneovom", dodao je Bujs.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Pa ipak, u Ligi šampiona će večeras da budu rivali...

Trenutna kampanja Klub Briža počela je remijem protiv PSž-a jer je De Ketelar nadmašio Mesija i Kilijana Mbapea i bio najbolji igrač na terenu. Zatim je ostvario asistenciju i bio uključen u još jedan gol kada je belgijski šampion senzacionalno pobedio RB Lajpcig u Nemačkoj sa 2:1.

Sve to znači da je ozbiljna prepreka ispred Pepa Gvardiole, pre nego što se dva puta suoči sa njom. Kralj Šarl će dočekati De Brujnea u svom dvorcu, i više je nego sposoban da napravi problem šampionu Engleske.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.45: (10,0) Klub Briž (5,70) Mančester Siti (1,33)

21.00: (1,57) PSŽ (4,30) RB Lajpcig (6,25)

GRUPA B

21.00: (3,15) Atletiko Madrid (3,20) Liverpul (2,50)

21.00: (2,60) Porto (3,25) Milan (2,95)

GRUPA C

18.45: (3,25) Bešiktaš (3,20) Sporting (2,45)

21.00: (2,35) Ajaks (3,60) Dortmund (3,10)

GRUPA D

21.00: (5,50) Šahtjor (3,90) Real Madrid (1,70)

21.00: (1,22) Inter (7,75) Šerif (16,0)

GRUPA E

18.45: (1,27) Barselona (6,75) Dinamo Kijev (11,0)

21.00: (8,00) Benfika (5,30) Bajern (1,40)

GRUPA F

21.00: (3,25) Jang Bojs (3,40) Viljareal (2,35)

21.00: (1,80) Mančester Junajted (3,80) Atalanta (4,80)

GRUPA G

18.45: (2,20) Salcburg (3,50) Volfzburg (3,50)

21.00: (3,60) Lil (3,15) Sevilja (2,30)

GRUPA H

21.00: (1,12) Čelsi (10,5) Malme (25,0)

21.00: (3,50) Zenit (3,35) Juventus (2,25)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.