Izvor: RTS, 19.Apr.2021, 01:16

Da li smo svedoci kraja fudbala koji poznajemo - zbog Superlige podrhtava tlo u Evropi

Otkrivanje planova za Superligu, novo takmičenje koje osnivaju najbogatiji evropski klubovi, izaziva tektonske poremećaje u evropskom fudbalu.
Najveći evropski klubovi došli su do načelnog dogovora o izgledu Superlige.

Ne obazirući se na protivljenje nacionalnih saveza, ideju o osnivanju "lige bogatih" podržali su skoro svi najveći klubovi u Evropi.
Postignut je dogovor o izgledu i formatu Superlige, koja će, ukoliko zaista ugleda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetlost reflektora, ozbiljno promeniti izgled i oblik fudbala i poremetiti raspodelu moći u fudbalskoj Evropi. 
Šta je Superliga - "liga bogatih" i ko ima korist od nje?Najbogatiji evropski klubovi su došli na ideju da naprave svoje takmičenje, koje će biti pandan Ligi šampiona.
U Superligi bi igrali najbogatiji klubovi, koji žele da postanu još bogatiji, tako što će igrati između sebe, a ne, kao što je slučaj do sada, sa šampionima evropskih zemalja gde nema (ozbiljne) finansijske koristi.

Nema ispadanja iz lige, dakle sistem kakav je u NBA ligi. 
Ideju su podržali najbolji engleski klubovi - Liverpul, Mančester junajted, Arsenal, Čelsi, Mančester siti i Totenhem.
Superligi su rekli "da" i u Španiji - Real, Barselona, Atletiko.
Ideju su podržali i Juventus, Inter i Milan u Italiji.
Superligi se protive, a u skladu sa instrukcijama saveza, Bajern i Dortmund u Nemačkoj, ali i Pari Sen Žermen u Francuskoj.
Budžet Superlige iznosi pet milijardi dolara, a iza finansija stoji američki Džej Pi Morgan.
U takmičenju učestvuje 20 ekipa - 12 klubova osnivača, tri pridružena člana, dok će još pet klubova doći kroz kvalifikacije.
Superliga je planirana za avgust, utakmice će se igrati sredinom sedmice, a klubovi će biti podeljeni u dve grupe. 
Po tri najbolje ekipe iz obe grupe idu u četvrtfinale, dok će četvrtoplasirani i petoplasirani igrati u plej-ofu za preostala dva mesta.
Oštra upozorenja i pretnje Ne čude oštre reakcije iz Uefe, ali i iz zvaničnih saveza evropskih zemalja.

U zajedničkom saopštenju Uefe, nacionalnog saveza Engleske, Španije, Italije; tamošnjih liga - Premijer lige, La Lige i Serije A; osuđuje se ideja o novom takmičenju i poručuje se da će klubovi koji učestvuju u stvaranju Superlige i koji učestvuju u njoj, snositi ozbiljne posledice.
Klubovi neće moći da nastupaju u ostalim takmičenjima - domaćim, evropskim ili svetskim, a igračima će biti onemogućeno da igraju za nacionalni tim.
"Razmotrićemo sve dostupne mere, na svim nivoima, kako bismo ovo sprečili. Fudbal se zasniva na takmičenju i sportskom nadmetanju. Drugačije ne može da bude".
Reakcija i osude: "Nepopravljiva šteta", "sramota", "pohlepa"...Povodom Superlige se oglasio i britanski premijer Boris Džonson.

"Planovi za Superligu su štetni za fudbal i nadležni organi imaju punu podršku", napisao je, između ostalog, Džonson na Tviteru.
Direktor Premijer lige, Ričard Masters, pisao je svim klubovima britanskog najjačeg takmičenja i apelovao da se usprotive Superligi.
"Ovakak projekat je nemoguć bez engleskih klubova, zato pozivamo sve koji razmišljaju o tome, da se okrenu pre nego što se nanese nepopravljiva šteta", poručio je Masters.
"Navijači sanjaju da se njihov klub probije kroz tabelu i da se takmiči sa najboljima. Verujemo da ovaj koncept uništava takve snove", navodi se u saopštenju Premijer lige.
Čuveni Geri Nevil, nekadašnji trofejni fudbaler i legenda Mančester junajteda, bio je vrlo oštar prema engleskim klubovima koji žele Superligu.
"Navijač sam Mančester junajteda 40 godina, a sada sam zgrožen. Potpuno zgrožen. Ovo je sramota... Oduzmite im bodove koliko sutra. Sve ih stavite na dno tabele i uzmite im novac", poručio je Nevil.

Jirgen Klop, menadžer Liverpula, kluba koji je podržao Superligu, nada se da ideja nikada neće zaživeti.
"Za mene, Liga šampiona je Superliga u kojoj ne igrate sa istim timovima. Naravno, finansije su veoma bitne, ali zašto bi hteli sistem u kojem Liverpul igra sa Realom deset godina zaredom? Ko to želi da gleda?", rekao je Klop. 
Da li je ovo kraj fudbala? Ljubitelji fudbala veruju da se neće na ovome završiti.  
Da veliki igraju sa velikima - zbog para, pohlepe i koristi; bez strasti, ljubavi i zbog igre kao takve. 
Mali će ostati na vetrometini, daleko od oka javnosti i objektiva kamere, boreći se za mrvice koje bi im obezbedile opstanak.
Igra bi bila sve samo ne igra, već biznis bez uzbuđenja, napetosti, suza, radosti, svega što je lopta sa sobom nosila u poslednjih 70 i kusur godina.  
Trenutna situacija je, bar prosečnom gledaocu ili ljubitelju fudbala, neodrživa, pa će sve oči narednih dana biti uprte u Uefu i najveće evropske klubove, nadajući se da će se doći do kompromisa i rešenja za evropski fudbal. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.