DUDIN BRAT JE KOŠARKAŠKA LEGENDA: Slobodan je ostvario trenerski USPEH koji niko nije PONOVIO

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2021, 16:42

DUDIN BRAT JE KOŠARKAŠKA LEGENDA: Slobodan je ostvario trenerski USPEH koji niko nije PONOVIO

Hala u Beogradu nosi njegovo ime.

Legendarni košarkaški trener Dušan Ivković je preminuo u 78. godini, a ostaće upamćen kao jedan od najboljih stručnjaka u istoriji. Ipak, on nije prvi u familiji Ivković koji se proslavio u košarci. Prvi je bio Dušanov brat Slobodan, poznatiji pod nadimkom Piva, koji je bio šest godina stariji. Rođen je 1937, a preminuo je prerano 1995.

Slobodan Ivković je igrao košarku za seniorski tim Radničkog i OKK Beograda. Bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << talentovan igrač sa dobrim fizičkim predispozicijama, ali niko nije uspeo da ga stabilizuje kao igrača. Pored toga, imao je slab vid, što je bio ozbiljan problem pošto su se u to vreme mnoge utakmice igrale na otvorenom, tokom noći.

Sudar dva najveća favorita za prvo mesto u grupi. Crvena zvezda je blagi favorit sa kvotom 2,15 pošto kod kuće nije izgubila još od Bajerna. Dupla šansa 1X vredna je kvote 1,31. Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Crvena zvezda – Braga.

Trenersku karijeru je započeo već sa 30 godina u tada moćnom OKK Beogradu. Sa OKK Beogradom je nastavio niz osvajanja trofeja. Nakon toga postaje trener Radničkog sa Crvenog krsta. Početkom sedamdesetih, kockice su se polako sklapale. U Radnički je doveo Miluna Marovića, koga su u Zemunskoj gimnaziji oslobodili fiskulture, da bi on nakon Radničkog postao vrhunski centar i reprezentativac.

Još bolji primer je dovođenje Milovana Tasića, koji je od predispozicija za košarku imao samo visinu, a velikih problema i sa kretanjem i od njega je Slobodan napravio centra dostojnog šampionske ekipe. I onda je došlo do istorijskog uspeha Radničkog kada je u sezoni 1972/1973. postao prvak Jugoslavije. Iako ta ekipa nije važila za favorita uspela je da dođe do titule u predzadnjem kolu te sezone, pobedom protiv Bosne. Iste sezone i juniori Radničkog su postali prvaci Jugoslavije a njih je predvodio Dušan Ivković. Već u sledećoj sezoni sa Radničkim je uspeo da dođe do polufinala tada Kupa Šampiona, ali je italijanski Vareze bio prejak. Veliki uspeh je bio i osvajanje kupa Jugoslavije 1976. godine. 1977. godine uspeva da stigne i do finala Kupa obednika Kupova. Jedno vreme je bio i selektor reprezentacije Jugoslavije.

U karijeri je vodio još OKK Beograd, MZT Skoplje i klubove po Kuvajtu i UAE. Preminuo je 1995. godine, poslednja sezona mu je bila baš u svom voljenom Radničkom.

Radnički nikada posle nije uspeo više da osvoji neki trofej i zato zasluženo hala na Crvenom krstu nosi ime "Slobodan PIva Ivković".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.