Crveni krst Pančevo poziva dobrovoljne davaoce krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni krst Pančevo poziva dobrovoljne davaoce krvi

Crveni krst Pančevo apelovao je na dobrovoljne davaoce krvi da se sutra odazovu akciji davalaštva u što većem broju, zbog smanjenih zaliha krvi svih grupa.

Rezerve krvi u Opštoj bolnici Pančevo su za nijansu bolje nego prethodne nedlje kada su neke operacije morale da budu otkazane, ali stanje i dalje nije zadovoljavajuće, izjavila je dr Radmila Railić Ristovska, transfuziolog u banci krvi Opšte bolnice Pančevo.

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine je tokom vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomogao određenim količinama krvi da se situacija stabilizuje, pa se od ponedeljka operativni programi ponovo odvijaju nesmetano, međutim postoji potreba da se zalihe stabilizuju, dodala je ona.

„Rezerve krvi nisu na optimumu koji je planiran na početku ove reorganizacije. One su zantno niže od toga. Mi i dalje primenjujemo mere koje znače strožije kriterijume kod obavljanja transfuzije kako bi bilo dovoljno krvi za sve one koji su vitalno ugroženi, i sve one koji zavise od lečenja transfuzijom krvi. Nama u ovom trenutku nedostaju A i nulta krvna grupa“, precizirala je dr Railić Ristovska.

Zbog toga je neophodno da se svi stalni davaoci kao i oni koji to nisu odazovu apelu i dođu u sredu u prostorije Crvenog krsta Pančevo u ulici Žarka Zrenjanina broj 15 od 9 do 12 časova i daju krv. U međuvremenu se Komisija za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta trudi predavanjima u srednjim školama kod mladih da stvori svest o značaju davalaštva.

„Mladi uglavnom misle da krv dobijaju stariji, i neko ko je unesrećen u saobraćaju ili slično. Međutim, kad im predočimo da krv može da dobije i novorođenče, da i tu postoji potreba, kao i ona sva dečica kojoj recimo šaljemo SMS za neku pomoć, onda postanu svesni da je to zaista važno, i da jedino od davalaca zavisimo“, izjavila je Snežana Mihajlović, profesorka Medicinske škole u Pančevu koja je jedan od predavača.

Dodaje kako raduje da je odziv među srednjoškolciima na davalaštvo dobar, a naročito u Medicinskoj školi, jer se njeni učenici svakodnevno sreću s bolestima i posledicama različitih nesreća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.