Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2021, 10:57

Četiri razloga zbog kojih Jokić treba da bude MVP: Napadački arsenal, bolja odbrana, razvojni put i titula „Neuništivi“

Deluje da mnogo toga ide u korist srpskom centru

Sve se više zaoštrava priča oko toga ko će biti MVP NBA lige za ovu sezonu. I jasno je svima da je Nikola Jokić prvi kandidat za tu prestižnu titulu. Mnogi su oduševljeni činjenicom da je Somborac na korak od ogromnog uspeha u karijeri, mada postoje i pojedinci koji ističu da su u toj trci ispred srpskog centra igrači poput Džoela Embida ili Stefa Karija, čak i Krisa Pola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Pre sezone je delovalo da bi Luka Dončić ili Džejson Tejtum mogli da se umešaju u MVP trku protiv recimo Lebrona Džejmsa ili Janisa Adetokunba, Stefa Karija, Džejmsa Hardena... Ali, ne. Nikola Jokić je sada prvi favorit.

Često prepucavanja oko pitanja MVP nagrade mogu da se svedu na utisak ili neargumentovanu raspravu, a američki poratl posvećen praćenju Denvera, Nugglove.com, izneo je četiri razloga zbog kojih bi srpski centar trebalo da bude izabran za MVP nagradu ove sezone. Argumentovano.

NAPADAČKI ARSENAL

Ove sezone Nikola Jokić beleži prosečno 26,4 poena 8,5 asistencija i 10,8 skokova po utakmici. I to su mu sve brojke na nivou rekorda karijere. Šutira 57-40-86, što je praktično nezaustavljivo, o čemu je govorio i Kevin Durent. Svaki protivnik Denvera tačno zna kome će lopta u ruke i u većini slučajeva nema rešenje sa ovoga sveta da to i zaustavi.

Kada je Jokić na parketu, Nagetsi imaju napadački rejting 130. Poređenja radi, najbolji ukupni napadački skor poseduje Bruklin - 118,1. Po efektivnom šutu iz igre, Jokić je na 60,5 odsto. Čak i kada deluje da je odbrana na njemu savršena, Somborski majstor uvek pronađe način da poveže loptu i mrežicu.

Jedini visoki košarkaši koji ima bolje šuterske brojke sa poludistance od Jokića i više od 1000 minuta u igri su Robin Lopez i Ričuan Holms.

Zbog cele situacije u Nagetsima, posebno posle povrede Džamala Marija, Jokić je morao da postane najsebičniji u karijeri, a i pored toga i dalje deli lopte kao što 20-godišnjak deli slike sa ekskurzije.

Vrhunski blokovi, šutevi, potezi kakvi se retko viđaju. Navijači Nagetsa su srećni što mogu da gledaju Jokića u svom dresu.

NAPREDAK U ODBRANI

Ako je neko želeo da pronađe rupu u Jokićevoj igri, onda je to bila odbrana. Može Nikola da postigne poene protiv svakog čuvara na svetu, ali kada je odbrana u pitanju tu stvari postaju malo komplikovanije.Problem je i u tome što je Nikola na centarskoj poziciji i obično je poslednja linija odbrane. Zato je Nikola i okružen Polom Milsapom i Aronom Gordonom, sa dvojicom atletski jakim igračima koji mogu da "peglaju" dobru odbranu i ponekad pokriju Jokića kada je to potrebno.

Očigledno je da Jokić nije najbolji defanzivac u ligi, ali kao što je i sam rekao, nije ni najgori. Napredovao je u tom segmentu, pa mu to više nije zjapeća rupa u igri. Posebno jer je ranije znao da ima problema sa brzinom pomeranja nogu u odbrani.

Nikola dobro skače u odbrani, pokupi 23,1% protivničkih promašaja. A kada su promašaji za dva poena u pitanju, uhvati 27,1% lopti. Recimo, Rudi Gober beleži 26,5 procenata kada su promašji protivnika pri šutu za dva u pitanju.

Napredak u defanzivi je očigledan.

DOSTUPNOST JE NAJBOLJA VRLINA

Nikola Jokić bi pored MVP nagrade mogao da dobije i "Ironman" nagradu i titulu "Neuništivi" jer je jedan od 12 igrača u NBA koji nisu propustili nijednu utakmicu u sezoni!

Denver je odigrao svaki meč do sada za Denver. Naravno, nije fer da se kritikuju neki igrači koji su odsustvovali zbog povreda, poput recimo Embida, Hardena ili Lebrona Džejmsa, ali Jokić je u ovom aspektu ispred svih. I ne samo da igra bez prestanka već i najbolji pojedinac na parketu iz noći uz noć.

Svako ko poznaje situaciju u NBA, koliko je to postala teška liga, koliko se povreda dešava upravo zbog opterećenja, koliko je razmak između ove i prošle sezone bio kratak, može samo da skine kapu centru iz Sombora.

Kako Amerikanci znaju da kažu: "Dostupnost je najbolja vrlina".

Poslednji MVP koji je irao na svakoj utakmici bio je Kobi Brajant u sezoni 2007/2008.

ODAKLE JE KRENUO - DOKLE JE STIGAO

Nije zgoreg podsetiti se da je Nikola Jokić na draftu 2014. godine izabran tek kao 41. pik!

Nije bilo "projektovano" da će biti ovoliko dobar.

Činjenica je i da je Denver pokušao sa Jusufom Nurkićem kao idejom za prvog centra, nadajući se da će on izrasti u ovo što je sada Jokić. Dok je Nikola delio vreme igrajući na pozicijama četiri i pet.

Ipak, Nikola je brzo izrastao u ovo što jeste. Posle odlaska Nurkića u Portland 2017. godine, Nikola je dobio poverenje Nagetsa i prostor da se dokaže. Postao je zvanično prvi centar Nagetsa, čak je i 15. decembar dobio ime kao "Jokićev dan" kada mu je Majkl Meloun ukazao šansu ispred Jusufa Nurkića. Čak neki u šali u Koloradu kažu da će taj dan i zvanično postati praznik.

Ne treba zaboraviti i da je Jokić sve vreme snažno radio na unapređenju tela, te da je pred Mehur NBA lige stigao mršavii nego ikada. Neki su pomislili da će to biti loša stvar. Međutim...

I sada smo tu gde jesmo. Pik druge runde koji nije čak smatran da je spreman za pomoćnog centra, sada je postao najbolji centar u ligi i na korak je od toga da zvanično postane najbolji individualac u NBA ligi. Dakle, na svetu.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.