Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 13:20

Buongiorno Italia: Sudije upropastiše Seriju A! Gazeta vidi Ivana Ilića kao budućeg kralja sredine terena

Inter ne zna protiv velikih, a Handanović krcka kredit. Mauricio Sari izgubio kompas u Laciju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pitanja sudija postaje sve alarmantnije u italijanskom fudbalu. Delioci pravde na Apeninskom poluostrvu su postali tamna tačka Serije A. Čak ni VAR, kao instrument, nije dovoljan da se ublaži loš kvalitet arbitara. Poslednje kolo je pokazalo veliku neuformisanost i proizvoljnu upotrebu VAR-a što dovodi u opasnost regularnost >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << takmičenja.

Četiri epizode između subote i nedelje su eklatantan primer nedoraslosti arbitara i zloupotrebe VAR-a. Na utakmici Bolonja - Milan, Sumaro je dobio crveni karton jer je oborio Radeta Krunića koji se ustremio ka golu Skorupskog nadomak šesnaesterca. Gotovo identična situacija na meču Verona - Lacio je bila presuđena drugačije. Sergej Milinković Savić je jurio ka golu Montipoa kada ga je Velozo zaustavio na nepropisan način i dobio je žuti karton. Podsetimo, sve se to dogodilo kada je rezultat na Bentegodiju bio 0:0.

Još neverovatniji je primer dvostrukih aršina na dva jučerašnja derbija, Italije i Sunca. Na meču na Olimpijskom stadionu, Vinja je zakačio nogom Angizu u kaznenom prostoru. Arbitar je video čitavu akciju i procenio je da kontakt nije bio dovoljno penalizujući da bi svirao nastrožu kaznu. Iz sobe VAR se nisu oglašavali jer je sudija na terenu procenio težinu intervencije Vinje i dakle ne radi se o krupnom previdu ili makroskopskoj grešci.

Na San Siru, delilac “pravde” je bio na dva metra od mesta gde je Damfris okrznuo Aleks Sandra, jasno se uočava na snimku da je video kontakt između dva igrača i da nije smatrao da ga treba sankcionisati. Za razliku od sudije u VAR sobi na meču Roma - Napoli koji je poštovao protokol da se sudija ne poziva da gleda snimak ako je video sporni momenat uživo, na utakmici na Meaci je glavni sudija primoran da verifikuje start Damfrisa na Aleks Sandru na malom ekranu.

Svemu tome treba dodati da je novi šef arbitara u Seriji A Đanluka Roki izdao direktivu sudijama da ne želi više da vidi tzv. penalčiće (“i rigorini”) već samo penale za ozbiljne faulove ili neregularne poteze u šesnaestercu. U Italiji je u poslednje dve sezone dosuđeno preko 330 penala, dok je u drugim prestižnim ligama taj broj manji od trećine do polovine. Želja Rokija je da se Serija A približi standardima najjačih liga na Starom kontinentu.

Nije normalno i da u jednom kolu čak četvorica trenera dobiju crvene kartone, a da među njima nije onaj koji je na poslednje dve utakmice bio drastično oštećen: Siniša Mihajlović. Srpski trener je stoički podneo greške sudija i na terenu i pred televizijskim kamerama, dok su Đan Pjero Gasperini, Simone Inzagi, Žoze Murinjo i Lučano Spaleti “pocrveneli” zbog verbalnih protesta na odluke arbitara.

INTER NE ZNA ZA POBEDU PROTIV VELIKIH

Na tri meča protiv klubova iz gornjeg fudbalskog doma (Real Madrid, Lacio i Juve) na startu sezone u Ligi šampiona i u Seriji A, Inter je ostvario dva poraza i jedan remi, postigavši samo dva gola, od kojih jedan sa bele tačke. Tačno je da je Inter najjefikasniji klub u Italiji sa 24 gola na devet prvenstvenih mečeva, međutim 10 od pomenuta 24 gola su postignuta na utakmicama protiv Đenove (4-0) i Bolonje (6-1).

Istovremeno, Inter je primio 12 golova u dosadašnjem toku šampionata. Nerazuri su samo jednom uspeli da sačuvaju svoju mrežu (u prvom kolu protiv Đenove). Handanović je i protiv Juventusa imao najmanje tri kiksa koji su na njegovu i Interovu sreću ostali nekažnjeni. Kapiten Intera je nakupio hrpu kredita u prethodnih deset godina. U tom periodu je često bio i jedina svetla tačka tima, međutim vreme gazi za sve, čak i odlične golmane. Što pre Inter pronađe adekvatnu zamenu za Handanovića to će biti bolje za sve.

Edin Džeko nastavlja da postiže golove u dresu Intera, ali i da uslovljava igru Nerazura i da ih izlaže prevelikim rizicima u defanzivnoj fazi. Budući da Džeko nema ni brzinu, ni svežinu, ni snagu kao Lukaku ili Imobile (koga je Inzagi imao u Laciju), Inter mora da podigne baricentar igre jer Džeko funkcioniše samo ako ima saigrače oko sebe. Na taj način Inter igra ofanzivniji i dopadljiviji fudbal, kreira dosta šansi, što potvrđuju i statistike, ali i ostavlja veliki prostor protivničkim timovima za kontranapade i polukontre koje su bile kobne za Nerazure u dosadašnjem toku šampionata.

Nikolo Barela i Ivan Perišić su bili i sinoć najbolji akteri u Inzagijevom timu. Sve je manje razumljiva fiksacija Simonea Inzagija da zameni hrvatskog internacionalca u drugom poluvremenu, bez obzira kako igra. Juče je slučaj hteo i da Damfris koji je ušao umesto Perišića napravi penal iz kojeg je Juve izjednačio.

Maks Alegri je hteo da bude fenomen sinoć i da zadivi svet svojim izborom igrača. Ostavio je na klupi De Lihta i De Šilja, najbolje aktere meča protiv Zenita, kao i najvrednijeg fudbalera trenutno u sastavu Bjankonera Federika Kjezu. Pojedini italijanski komentatori su zapazili da samo u Italiji treneri ostavljaju igače sa najvećim talentom na klupi da bi se odmorili. Jirgen Klop nikada ne ostavlja Salaha da se odmori, pogotovo ne na najvažnijim utakmicama.

Juve je i protiv Intera igrao loše, kao i na prethodnim utakmicama samo što ovoga puta nije pobedio sa 1-0. Pozitivna okolonst je povratak Dibale na teren, sa njim Stara dama dobija neophodni fosfor u napadu.

REMI KOJI JE OŽIVEO ŠAMPIONAT

Nerešen rezultat na Olimpiku je vratio neizvesnost u trku za skudetu. Napoli se izjednačio sa Milanom na čelu tabele, ali pošto će oba kluba u januaru biti bez svojih najboljih igrača zbog Kupa Afrike, Fabio Kapelo, ali i mnogi drugi bivši igrači i treneri koji su postali komentatori, smatraju da je trka za skudeto i dalje otvorena i za ostale takmace. Odnosno, nije svedena samo na dva imena, i pored toga što Napoli i Milan imaju sedam bodova prednosti u odnosu na Inter, odnosno devet ispred Rome i 10 kada se radi o Juventusu i Atalanti.

Roma je prekinula pobednički niz Napolija, ali se tim Lučana Spaletija vratio iz Rima sa još većom samosvešću da u ovoj sezoni mogu da stignu do skudeta. Napoletanci su bili bliži pobedi, Osimen je pogodio i stativu. Na drugoj strani, Murinjo je doživeo ovacije. Navijači Rome su uz njega kao i 14 fudbalera koje je ono promovisao u svoje pretorijance. Imajući u vidu karakter Murinja teško je poverovati da neko od isljučenih igrača Rome može da se vrati u “milost” Portugalca, tako da će Fridkinovi morati, hteli ne hteli, da mu dovedu bar dva pojačanja u januaru, pošto je jasno da se ne može izdržati cela sezona na tri fronta sa 14 igrača.

RASULO U LACIJU, ILIĆ ĆE BITI KRALJ KAD PODESI NIŠANSKE SPRAVE

Pobeda Nebeskoplavih nad Interom maskirala je sve nedostatke i slabosti tima Mauricija Sarija a meč sa Veronom ih je ponovo razotkrio do u detalje. Toskanski stručnjak plaća cenu svoje tvrdoglavosti i fudbalskog integralizma. Lacio nema odgovarajuće fudbalere za formacijsku postavku 4-3-3. Čak i najbolji igrači Nebeskoplavih muku muče da iplementiraju na travnjaku ideje svog trenera. U Rimu se proširila priča da fudbaleri više ne slede Sarija i da je došlo do velikog razmimoilaženja između stručnog štaba i igračkog kadra.

I sam Sari je doprineo svojim odlukama tipa da ostavi na klupi Luisa Alberta i Lacarija a da na teren pošalje Akpu Akpra i Hisaja. Novi trener rimskog kluba opravdava svoje nelogične izbore namerom da stvori ravnotežu u igri Lacija dok u praksi Nebeskoplavi redovno bivaju nadigrani na sredini terena od protivničkih timova

Delimično opravdanje za poraz od Verone može da bude odsustvo dvojice centralnih bekova zbog kartona (Ačerbija i Luiza Felipea), mada je Sari doveo u pitanje i Ačerbija, posle Luisa Alberta, Lacarija i Sergeja Milinkovića Savića. Čini se da je Sari izgubio kompas u Formelu. Treba biti zaista mazohista i toliko samoljubiv da uveravaš druge da je Patrik bolji od Ačerbija, Hisaj od Lacarija, a Akpa Akpro i Toma Bašić od Sergeja Milinkovića Savića i Luisa Alberta.

Milinkovića su italijanski mediji prozvali poslednjim Mohikancem u Laciju i on je bio jedan od retkih koji je juče dobio prelaznu ocenu, štaviše dobio je 6,5 od svih izveštača uz konstataciju da je bio jedini koji je pokušavao da poveže redove i nešto uradi na terenu Bentegodija

Na drugoj strani Ivan Ilić je pobrao ponovo pohvale. Gazeta delo Sport je napravila i lep kompliment. Ocena od 7,5 je opravdana rečima da mladom Srbinu nedostaje samo da podesi nišanske sprave i da će postati kralj sredine terena. Dobre ocene, uglavnom 6,5, je dobio i Darko Lazović budući da je standardno dorbo odradio svoj posao na levom boku.

VLAHOVIĆ POKAZAO TALENAT I MUDROST

Dušan Vlahović je položio prvi ispit u Firenci pred publikom na stadionu Artemio Franki posle “velikog odbijanja”. Srpski as je pokazao protiv Kaljarija da nije samo veliki talenat u planetarnim razmerama već i da je mudar igrač koji sazreva brzinom svetlosti. Naime, Dušan je pametno prepustio svom kapitenu Biragiju da izvede najstrožu kaznu u prvom poluvremenu. Odlika velikih igrača je da znaju kada je oportuno napraviti korak u stranu i prepustiti odgovornost drugima za dobrobit svih.

Vlahović se borio kao lav od prvog do poslednjeg minuta koji je proveo na terenu. Učestvovao je u akciji, štaviše lansirao je znalački i pravovremeno Saponaru koji je poslužio asistenciju za drugi gol Gonzalesa a zatim je u drugom poluvremenu napravio pravo remek delo iz slobodnjaka stavljajući tri boda Fjorentine u sef protiv Kaljarija.

Dušan je pobrao pohvale od svih za pruženu partiju. Bio je među najboljim akterima meča, ocenjen je sa 7,5. Navijači Fjorentine su u dobroj meri prihvatili apel gradonačelnika Firence Nardela, vođa navijačkih grupa, trenera Italijana i drugih fudbalera. Čini se da se napravio nepisani pakt između Dušana i Firence: on će dati sve od sebe a Firenca će biti uz njega sve dok su zajedno.

Nikola Milenković igra u odličnoj formi. Protiv Kaljarija nije napravio nijednu jedinu grešku, bio je prosto perfektan. Zato ne čudi da je od velike većina izveštača dobio odličnu sedmicu.

U timu Ljubičastih se video u drugom polovremenu i mladi Terzić. Srpski bek je odigrao solidno i zaradio prelaznu šesticu a istakao se i sa kreiranjem prilike koju Vlahović zamalo nije realizovao akrobatskim pokušajem realizacije gola.

TEO ERNANDEZ I KESI SPREMNI ZA TORINO

Ne dolaze samo loše vesti zajedno, i one dobre su često u brojnu društvu, barem kada je u pitanju Milan. Osim što je stigao na čelo tabele koje deli sa Napolijem, Rosoneri će imati na raspolaganju Tea Ernandeza i Franka Kesija za meč sa Torinom. Francuz je negativan na Kovid-19 i protiv Granata će biti na klupi, pošto će mu trebati malo vremena da uhvati ritam budući da je bio u samoizolaciji deset dana. Kesi se oporavio od povrede i trebalo bi da zauzme svoje mesto na sredini terena. Jedina mrlja je sve nategnutiji odnos između reprezentativca Obale Slonovače i uprave kluba oko produžetka ugovora. Pojedini listovi izveštavaju da počinju da se naziru određene pukotine u odnosu Kesija sa ostatkom ambijenta u Milanelu, što nije dobar predznak za nastavak sezone.

Inače vodi se i velika rasprava oko uloge Zlatana Ibrahimovića i senke koju baca svojim egom i autoritetom na ceo tim. Svi se slažu da kada je u formi Ibra onda je on apsolutno dodatna vrednost za tim Piolija, međutim kada nije u top izdanju, kao protiv Bolonje, može da postane opterećenje i prepreka na šampionskom putu Milana. Drugim rečima, ne događa se često da protivnik ostane sa devet igrača na terenu, čak i sa dvojicom fudbalera manje Arnautović je imao šansu za 3-2. Kako god bilo, priča sa Ibrahimovićem neće biti ni monotona ni dosadna.

Piše: Željko Pantelić

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.