Brazilci u panici: Tardeli prvi “Kinez” u Selesau, rešenje je u plej-ofu?!

Izvor: MozzartSport.com, 17.Mar.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilci u panici: Tardeli prvi “Kinez” u Selesau, rešenje je u plej-ofu?!

U najfudbalskijoj zemlji sveta razmišljaju o mogućnosti da dodatno produže ionako predugačko prvenstvo

Državna prvenstva, pa tek onda savezno u kojem zaigraju svi velikani. Ovaj prvi deo mnogi posmatraju kao revijalni deo. Obične pripreme. Ni klubovi nisu sasvim srećni. Sezona u Brazilu zaista je predugačka. A uskoro bi mogla da postane još duža. Sve zbog – Kineza?!

Brazilska javnost naime nije sa oduševljenjem primila vest da je pre nekoliko dana selektor >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Dunga u Selesao pozvao Dijega Tardelija. Iskusni napadač Šendonga tako je postao prvi čovek koji je do reprezentacije stigao preko kluba iz Kine. Šendong ga je u januaru doveo iz Atletiko Mineira. Istim putem krenuo je i Rikardo Gulart, koji je iz Kruzeira prešao u Gvangžu Evergrande, pa ga je jedan brazilski list nazvao "najvećim plaćenikom" u zemlji, a njegov novi klub samo "nebitnim".

Legendarni Tostao odmah je ocenio da su "Evropljani počeli da gube interes za brazilske fudbalera, te da je gubitak dvojice ponajboljih fudbalera iz nacionalnog šampionata dokaz da bi Kina mogla da im preotme" najveće asove. Dubokim džepom sve više preti i američka MLS liga.

Posledica? Tek treba da se vidi, javnost se saglasila samo oko toga da je reakcija neophodna. Trenutno se među klubovima najviše priča o sistemu od koga se davno odustalo – plej ofu četiri najbolja kluba. Po dve utakmice polufinala i onda finale. Takođe u dva meča. Finansijski bi bilo isplativo, ali bi se maltene obezvredilo sve ono što prethodi plej ofu. Pritom, u Brazilu i ovako jedva da ima mesta za obavezne Fifine termine za reprezentativne utakmice.

Decembra 1932. Brazil je savladao tadašnjeg svetskog prvaka Urugvaj sa 2:1. Najbolji igrači utakmice bili su Domingos de Gija i Leonidas Silva. Prvi je završio u Nasionalu, Leonidas je otišao u Penjarol. Brazil još nije imao profesionalnu ligu. Baš zbog odlaska ove dvojice već 1993. je nastalo prvenstvo Rija de Žaneira. Novu revoluciju u brazilskom fudbalu, istina dosta manjih razmera, sada bi mogli da izazovu Kinezi.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.