Braća u ABA ligi

Izvor: B92, 28.Maj.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća u ABA ligi

U sportu postoji dosta zanimljivih primera gde su rođena braća igrala zajedno, ali i onih drugih gde su nastupali jedan protiv drugog.

To nije mimoišlo ni košarkaše sa ovih prostora koji su sa velikim uspehom nastupali ili još nastupaju u ABA ligi, najkvalitetnijem regionalnom sportskom takmičenju.

Čak sedmorica braće su igrali zajedno u istom klubu, ili su bili ljuti rivali na parketu.

Za Budućnost su nastupali Sead i Suad Šehović, za Zadar Ivan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Marko Ramljak, dok su u MZT-u zajedno igrali Uroš i Marko Luković, a kuriozitet su braća Aranitović.

Petar je igrao za Partizan, dok je Aleksandar branio boje najvećeg rivala Crvene zvezde, a upravo je on 2017. godine prešao u redove crno-belih.

Pored navedenih, treba istaći Uroša i Vladimira Lučića, prvi je u ABA ligi branio boje Radničkog, Krke i MZT-a, dok je Vladimir sve vreme nosio dres crno-belih. Ognjen i Nemanja Jaramaz su takođe menjali klubove.

Interesantno je da su obojica igrali za Partizan i Megu, ali nikad nisu igrali zajedno. Tu su i Slovenci Erazem i Domen Lorbek, članovi ljubljanske Olimpije, a ne treba zaboraviti ni Marija i Antu Delaša.

Uroš Luković ističe da mu je čudno kad igra protiv Marka i da uvek ima nekih bockanja kad se završi duel.

"Kad smo igrali zajedno u nekom klubu, to je nekako bilo i ok. Navikneš se na to, trenirate, i tu nema ništa čudno. Ali mnogo interesantnije je kada igrate jedan protiv drugog. Nas dvojica smo dosta puta bili na suprotnim stranama, i tada jedan drugog “prozivamo”. Naravno u to se uključe i roditelji, pa jedan navija za mene, a drugi za brata. I tako se menjaju. To nadmudrivanje traje kratko, posle sve po starom. Čak smo i ove sezone igrali jedan protiv drugog, mi smo gostovali Igokei", izjavio je Uroš Luković.

Bez dileme najveća zvezda među braćama je Erazem Lorbek koji je imao blistavu karijeru nastupajući za Fortitudo, Malagu, CSKA, Beneton, ali najveću karijeru je ostvario u Barseloni za koju je igrao čak pet sezona.

Tu je i Vladimir Lučić, koji sa velikim uspehom nastupao za Partizan, kao i Bajern iz Minhena, gde je već nekoliko godina jedan od najboljih igrača nemačke ekipe.

Najpoznatija braća košarkaši na Starom kontinentu danas su verovatno Pau i Mark Gasol, dok španci mogu da se podiče i tandemima Alonfso i Felipe Rejes, Vili i Huanlo Ernangomes.

Letonci imaju Dairisa i Davisa Bertransa, Rusi Mihaila i Dimitra Kulagina, Slovenci Gorana i Zorana Dragića, a Grci braću Adetokumbo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.