Izvor: MozzartSport.com, 17.Maj.2021, 18:02

Biševac za Mozzart Sport: Veće iznenađenje porazi PSŽ-a nego pobede Lila; Obratite pažnju na Nijana i Sara iz Meca

Bivši štoper Liona i Pari Sen Žermena za naš portal o izuzetno uzbudljivoj sezoni Lige 1

Prethodne tri sezone Pari Sen Žermen osvajao je titulu prvaka Francuske ostavljajući drugoplasiranog na dvocifrenoj bodovnoj razlici. Očekivalo se da tako bude i ovaj put, međutim...

Velike ambicije Svetaca mogle bi da se svedu samo na trofeje u nacionalnom Superkupu (već osvojen) i Kupu Francuske (finale u sredu protiv Monaka). Oni bitniji, Liga šampiona i >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Liga 1, kako stvari stoje, završiće u drugim rukama. Ušati pehar definitivno, jer se u finalu sastaju Mančester Siti i Čelsi, a Heksagolu je kolo pre kraja najbliži Lil.

Klub iz grada u blizini belgijske granice ima bod više od Parižana, tako da je slavlje za povratak titule posle 10 godina već spremno.

SREDA, 21.15: (4,10) MONAKO (3,50) PSŽ (1,90)

Iako bi kao bivši igrač Svetaca više voleo da je drugačije, Milan Biševac u razgovoru za naš portal priznaje da su šanse za preokret minimalne.

"Voleo bih da PSŽ osvoji, ali mislim da Lil neće dozvoliti da izgubi titulu u poslednjem kolu. Cele sezone igraju sjajno. Iznenadili su sve, mada mene više iznenađuju kiksevi Pariza. Sa osam poraza u sezoni nije realno da budeš prvak", kaže nekadšnji štoper naše reprezentacije za Mozzart Sport.

Nije tajna da na Parku prinčeva više boli neuspeh u Ligi šampiona nego u domaćem prvenstvu, ali Biševac smatra da opterećenje u mečevima elitnog takmičenja ne može biti alibi za slaba izdanja u Ligi 1.

"Sa takvom ekipom i tolikim ulaganjem moraju da imaju igrače spremne za četiri fronta. Ne može se reći da PSŽ neće biti prvak Francuske zbog koncentracije na Ligu šampiona, iako je taj projekat bio primaran u klubu. Pari Sen Žermen sigurno ima na papiru najbolju ekipu, ali nisu to pokazali na terenu i zato su kažnjeni".

Iako ga iznenađuju porazi Parižana, pobede Lila nisu nešto što se nije moglo očekivati. Podseća Biševac da na klupi tog kluba već četiri godine sedi 54-godišnjak iz Marselja, Kristof Galtije, koji je 2019. doveo Lil do drugog mesta, a prethodno je sa Sent Etjenom 2013. osvojio Kup Francuske.

"Imaju sjajnog trenera i cele sezone drže nivo, a dobro su tempirali formu za drugi deo prvenstva. Naravno, tu je i odlični Burak Jilmaz. Zbog njegovih golova Lil i jeste tu gde je. Čovek igra kao da mu je 25, a ne 35 godina".

Odavno Liga 1 nije bila ovako uzbudljiva, po njenom nekadašnjem asu još od sezone 2011/12, kada je Monpelje prvi prošao kroz cilj.

Biševac je tada nastupao za PSŽ, koji je završio na drugom mestu.

"Bukvalno je bilo isto ovako. Propustili smo zicer sa Okserom, kada smo igrali 1:1 sedam-osam kola pre kraja. Bila je to meč lopta, jer je Monpelje izgubio od Loroijena, ali umesto da pobedimo usledila je frka do zadnjeg kola. Čekali smo njihov kiks, ipak, na kraju je bilo tri boda prednosti za njih. Mislim da od tada nije bilo ovako zanimljivo".

Dugo je za vrh tabele konkurisao još jedan klub bivšeg fudbalera Crvene zvezde – Lion, ali je sada na četvrtom mestu, s bodom manje od Monaka. Pokušače izabranici Rudija Garsije da u poslednjem kolu preteknu Kneževe i domognu se kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Žao mi je što Lion nije izdržao do kraja, ali voleo bih da bar uđe u Ligu šampiona. Monako u sredu ima finale Kupa, pa možda bude pod umorom. Lion igra kod kuće protiv Nice, a Monako čeka teško gostovanje u Lansu. Biće to jako teška utakmcia za njih", smatra Biševac.

Iako je u centrupažnje vrh tabele, daleko od toga da je u Francuskoj sve rešeno kada je u pitanju opstanak.

Dižon i Nim su ispali, ali čak šest klubova strepi od 18. pozicije koja vodi u baraž sa pobednikom drugoligaškog plej-ofa.

"Mnogo je interesantnije ovako nego kada se prvenstvo reši u januaru. Setite se samo, Brest je na polusezoni bio osmi, a sada strepe za opstanak. Francuska Liga je ponovo neizvesna do zadnjeg minuta, a uvek je bolje za fudbal kada je nepredvidivo i klubovi se bore za pozicije do samog kraja".

Liga 1 poznata je kao rasadnik sjajnih fudbalera, pa nam je za kraj Biševac otkrio dva imena na koja bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti.

Reč je dvojici mladih Senegalaca, tandemu Meca: 22-godišnjem napadaču Ibrahimu Nijanu i četiri godine mlađem vezisti, Papeu Saru.

"Sjajan početak sezone imao je Ibrahim Nijan, ali ga je zadesila teška povreda kolena. Da nije imao taj problem, verovatno bi bio među vodećim strelcima lige. Veliki je potencijal i mnogo se očekuje od njega. Odličan je i njegov saigrač Pape Sar. Reč je o igračima o kojima bismo dosta mogli da slušamo u budućnosti", veruje Biševac.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.