Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2021, 12:12

BiH: Biti ili ne biti za Borac! Duhovi kultnog finala iz 1988. i juriš na titulu posle 10 godina

U drugom meču dana u Premijer ligi Sarajevo ima zicer protiv Slobode

Ubrzanim ritmom nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine, a već danas startuje 30.kolo. Nikad uzbudljiviji finiš donosi nam nove interesantne duele, koji bi mogli otkriti neke nepoznanice.

BORAC – ZRINJSKI (20:00)

Zrinjski ima odlične igrače, ali mi imamo bolje“.

Ovim rečima trener Borca Marko Maksimović najavio je duel protiv Zrinjskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Dovoljno da napumpa samopouzdanje i krv u venama svojim fudbalerima pred meč koji je za Banjalučane jedan od bitnijih u poslednjih 10 godina. Zašto? Borac je trenutno vodeći na tabeli sa 57 bodova, koliko ima i drugoplasirano Sarajevo, ali s obzirom na to da je do kraja ostalo četiri runde, današnja eventualna pobeda bila bi za Borac zlata vredna. Značila bi osiguran izlazak u Evropu, ali ma koliko Banjalučani smirivali tenzije i izlazak u Evropu najavljivali kao primarni cilj, zna se da se u Borcu sanja o tituli. I to ne potajno. Za to im svakako večeras treba pobeda.

„Zrinjskom ne možeš da pretiš. Oni su, uz Željezničar i Sarajevo, apsolutni vladar fudbala u poslednjih 10 ili 15 godina. Imaju Bilbiju, Todorovića, Filipovića, Jakovljevića, Enina, da ne govorim dalje, ali i mi imamo dobru ekipu, ako ne i bolju. Sa psihološke strane, oni moraju da se vade na nama, a ja ipak mislim da se kući i mi nešto pitamo“, najavio je Marko Maksimović večerašnji susret sa Plemićima, te dodao da neće moći računati na Almedina Ziljkića i Aleksandra Subića.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Borac je jedinu i poslednju titulu u Premijer ligi osvojio tačno pre 10 godina. Od tada, crveno-plavi su se patili i u nekoliko navrata morali da se kroz rang niže vraćaju u Premijer ligu. Poslednji put vratili su se pre dve godine u elitni rang BiH fudbala, oa odmah izašli i u Evropu. Već u prvoj polusezoni tadašnji trener Banjalučana Vlado Jagodić najavio je titulu, ali su ga mnogi dočekali sa podsmehom, pogotovo jer je Borac polusezonu okončao na petom mestu. Međutim, otkako je na klupu seo mladi i perspektivni stručnjak Marko Maksimović kola su naglo krenula uzbrdo, pa je sada Borac, uz Sarajevo, prvi pretendent za šampionski pehar. Dakle, u Banjaluci vlada euforija, to je sigurno, a da li će Stojan Vranješ i ekipa uspeti da obraduju sugrađane videćemo večeras, kao i u preostala tri kola.

Zrinjski je trenutno peti sa 50 bodova, jednim manje u odnosu na Široki Brijeg koji čuva poziciju koja vodi u Evropu. Dakle, Plemićima su bodovi potrebni. Sa psihološke strane imaju veliki pritisak, jer ih svaki naredni kiks vraća korak unazad. A koliko ih teško gostovanje očekuje najbolje je potvrdio trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Idemo u goste daleko najučinkovitijoj ekipi ovog proleća, u 10 kola su uzeli 25 bodova. Idemo daleko najboljem domaćinu lige. Kad sam vidio podatak da su u 15 kola kod kuće uzeli 41 bod i imaju gol razliku 34:8... mislim da sam time sve rekao kakvo nas teško i zahtevno gostovanje očekuje. Međutim, mi smo navikli da nam je svaka utakmica derbi, pa tako i sada. Pripremili smo se dobro i nadamo se povoljnom rezultatu“, istakao je Jakirović ne štedeći reči hvale za Borac.

Gledajući tradiciju, Zrinjski je u Banjaluci poslednji put slavio davne 2009. godine. Istina, znali su da uzmu po neki bod, ali se uglavnom Borac pitao, kao i u ovoj sezoni kada je Stojan Vranješ doneo tri boda crveno-plavima.

Ono što bi mogao da bude dodatan motiv za domaće jeste i datum. Naime, 11. maja 1988. godine Borac je osvojio titulu Kupa Maršala Tita, savladavši tada Crvenu Zvezdu u finalu sa 1:0. Sigurno je da se u klubu iz Platonove sećaju tog meča i ovaj važan datum znaju obeležiti, a mogli bi na isti datum 33 godine kasnije doći nadomak titule prvaka BiH.

S tim da ne treba zaboraviti da Banjalučane i posle Zrinjskog čeka serija izazovnih duela: Željezničar na Grbavici, pa Tuzla Siti i Sarajevo na domaćem terenu, a za kraj Sloboda u Tuzli. Sarajevo objektivno ima mnogo lakši kalendar, sudare sa ekipama Mladosti i Radnika pred megdan sa Borcem u Banjaluci, na kraju i mali gradski derbi sa Olimpikom.

STOJAN VRANJEŠ VS NEMANJA BILBIJA

Osim bodovnog značaja, ovaj meč će imati i poseban okršaj. Dva najbolja strelca lige, jedan nasuprot drugog, imaće priliku da pokažu ko je u ovom trenutku bolji i efikasniji. Po 12 golova u ovoj sezoni Premijer lige dali su Stojan Vranješ na jednoj i Nemanja Bilbija na drugoj strani, te se izdvojili u vrhu liste.

Zanimljivo je da je Nemanja Bilbija dete banjalučkog Borca, koji ga je afirmisao te kasnije poslao i u novosadsku Vojvodinu. Još zanimljivije je da je u crveno-plavom dresu pružao odlične partije upravo protiv Zrinjskog, gde je u dva meča postigao čak šest golova. U sezoni 2009/2010, Borac je u Banjaluci trijumfovao sa 3:0, a Bilbija postigao dva gola. Još raspoloženiji bio je u sezoni 2012/2013 kada je u trijumfu Banjalučana od 5:1 četiri puta tresao mrežu Plemića.

Sada, u obrnutoj situaciji, u dresu Zrinjskog protiv Borca odigrao je tri utakmice i postigao jedan pogodak, i to ove sezone u trijumfu Plemića u Mostaru od 2:1.

Dakle, Bilbija ima priliku da popravi statistiku, ali kao što reče Marko Maksimović, pita se i Borac nešto kući, ali i Stojan Vranješ. Sve u svemu, uzbuđenja neće manjkati.

SARAJEVO – SLOBODA (18:00)

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Na stadionu “Asim Ferhatović Hase“ Sarajevo će ugostiti Slobodu u jako bitnom duelu za njih. Domaći su na deobi prvog mesta sa Borcem, te ne žele ništa da prepusti slučaju. Pogotovo što su favoriti i što gostima ovaj meč ne znači apsolutno ništa, a i to što imaju lakšeg rivala u odnosu na Banjalučane. Dakle, Sarajevo se može odlepiti na tabeli, u slučaju da Borac ne savlada Zrinjski, ali i da izabranici Vinka Marinovića ovaj meč reše u svoju korist.

Sloboda je sa tri trijumfa u nizu obezbedila opstanak u prošlom kolu, pa na Koševo dolaze potpuno rasterećeni. Svesni su i činjenice koliko bordo timu gori pod nogama, pa će probati da što skuplje prodaju kožu. Ali realno, poraz ih ne bi puno zaboleo, tako da bi sve osim pobede Sarajeva bilo pravo iznenađenje.

PREMIJER LIGA BIH, 30. kolo:

Utorak

18.00: (1,13) Sarajevo (7,50) Sloboda Tuzla (16,0)

20.00: (1,98) Borac Banjaluka (3,25) Zrinjski (3,70)

Sreda

15.50: Krupa – Radnik Bijeljina

16.00: Olimpik – Mladost Doboj Kakanj

18.00: Široki Brijeg – Tuzla Siti

18.00: Velež - Željezničar

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Biti ili ne biti za Borac: Juriš na titulu poslije 10 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2021

U drugom meču dana u Premijer ligi Sarajevo ima zicer protiv Slobode

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.