Izvor: MozzartSport.com, 17.Nov.2020, 00:46

Baskija bez pola tima savladala učesnika Mundijala! Protiv Jugoslavije i Srbije su nekad bili i ubedljiviji

Havijer Klemnte zabeležio prvu pobedu

Međunarodno nepriznata reprezentacija španske pokrajine Baskije postoji od 1922. godine kada je igrala mečeve u egzilu u Južnoj Americi. Potom se opet aktivirala za vreme španskog građanskog rata i igrala mečeve u Meksiku i na Kubi. Tek 1978. je prvi meč odirgala na domaćem terenu u Bilbau i u naredne dve godine je igrala po jedan meč. Ali i to im je zabranjeno od strane FS Španije...

Od 1993. su opet dobili dozvolu da >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << igraju jednu prijateljsku utakmicu godišnje i ta tradicija je trajala sve do 2008. godine. Većina mečeva se igrala u Bilbau i San Sebastijanu. U tom nizu je bio i prijateljski meč protiv Jugoslavije 1997. godine na Sam Mamesu.

Tadašnji selektor Slobodan Santrač je Baskiji suprostavio selekciju rezervista sa u kojoj su bili Jevrić, Mirković, Bolić, Sakić, Dunđerski, Stević, Grozdić, Kovačević, Ćirić, Jovičić, Pažin, Svetličić... I proveo se kao bos po trnju! Baskija je het-trikom Đulena Gerera slavila 3:1, a jedini gol za Plave je postigao Stević. Baskija je tih godina uglavnom beležila pobede, a na listi pobeđenih su bile respektabilne reprezentacije poput Urugvaja, Rumunije, Nigerije, Rusije, Maroka... Ipak, skalp Jugoslavije je bio najveći.

Niz je prekinut 2008. godine, a jedini slučaj kada je Baskija odigrala dva meča u godini je bio 2006. i jedna od tih utakmica je bila protiv Srbija koja je nekoliko meseci ranije stekla nezavisnost. Jedan od razloga je što je na klupi Srbije sedeo najpoznatiji baskijski trener Havijer Klemente. On je svojoj domovini suprostavio tim u kojem su bili Stojković, Ergić, Rukavina, Duljaj, Ivanović, Smiljanić, Babović, Đokić, Milovanović... Baskija je slavila 4:0 golovima Urzaiza, Jestea, Sarijegija i Urange.

Od 2010. je Baksija skoro pa svake godine igrala po jednu utakmicu, nekad i dve. Ali po imenom Euskal Erija kako Baski zovu svoju teritoriju. Od prošle godine se na klupi Baskije sedi pomenuti Havijer Klemente, a večeras je zabeležio i prvu pobedu na klupi reprezentacije iz svoje regije.

Na stadionu Ipurua u Eibaru je večeras savladan učesnik prošlog svetskog prvenstva – Kostarika. Baski su slavili 2:1 iako nisu igrali u najjačem sastavu. Nedostajali su Havi Martinez (Bajern), Fernando Ljorente (Napoli), Kepa Arizbalaga (Čelsi), Injigo Martinez (Atletik Bilbao), Alvaro Odriozola (Real Madrid), Asijer Iljaramendi (Real Sosijedad), Mikel Ojarzabal (Real Sosijedad), Mikel Merino (Real Sosijedad), Sezar Apsilikueta (Čelsi), Načo Monreal (Real Sosijedad), Raul Garsija (Atletik Bilbao)...

Ipak, Klemente je uspeo da sastavi respektabilan tim. Skoro celu startnu postavu su večeras činili Bilbaovi igrači Iker Munijain, Juri Berčiče, Unaj Nunjez, Jago Ererin, Injaki Vilijams, Asijer Viljalibre, Jon Morsiljo, Jeraj Alvarez i Ander Kapa. Iz Osasune je počeo Roberto Tores, a iz Real Sosijedada Ander Gevara. A treba istaći i da je Kostarika igrala u skoro najjačem sastavu. Bez Brajana Ruiza, Jeljcina Tehede i Marka Urenje od poznatijih igrača, ali zato sa Kejlorom Navasom, Selsom Borhesom, Džoelom Kembelom, Kristijanom Gamboom, Fransisikom Kalvom u prvoj postavi...

Kostarika je na evropskoj turneji, pa je pre nekoliko dana igrala u Austriji protiv reprezentacije Katara i završila 1:1.

Meč u Eibaru je vrlo brzo nakon početka otišao na stranu Baskije. Brzu kontru krunisao je golom Iker Muniain, čuveni napadač Bilbaa. Nije mu bilo teško da sam ispred Navasa pošalje loptu u mrežu.

Nakon toga igrao se izjednačen meč, Kostarika je uspostavila ravnotežu na terenu, a počela je i sve više da preti. Ipak, sve do sredine drugog poluvremena nije mogla do izjednačenja. Uhvatio je Džonatan Moja na spavanju i golmana i odbranu Baskije i utakmicu vratio u egal.

Tek nakon toga Klementeovi puleni su dodali gas, u 88. minutu Džon Bautista je promašio veliku šansu, ali u poslednjim sekundama meča Unaj Nunjez je glasom posle kornera doneo pobedu Baskiji.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.