Izvor: MozzartSport.com, 27.Okt.2021, 12:57

Bajernov Kader-Planung i Bracove kvalifikacije za novi mandat

Hasan Salihamidžić u narednih nekoliko meseci mora da ubedi upravu da zaslužuje nastavak saradnje...

Nije mnogo prošlo od Bajernove sezone iz snova i triple krune. Uslediće potom manje promene u igračkom kadru i zamena trenera, kraća i donekle očekivana kriza, a onda i povratak na trijumfalni put. Bavarci ponovo izgledaju impresivno. Lagano marširaju kroz domaći šampionat, u Ligi šampiona posao odrađuju po planu. I dok na terenu sve izgleda kako treba, van njega prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je nemala tenzija. Ima onih što će reći da je nategnuto taman toliko da svi klupski segmenti zadrže fokus, da ne dođe do bilo kakvog opuštanja u nevreme - a sve kako se godinama običava u Minhenu - međutim dobri poznavaoci prilika u Zebener štrase sumnjaju da ovoga puta iza svega stoji nešto drugo.

Bild tvrdi: U pitanju je tiho ali otvoreno nezadovoljstvo uprave radom sportskog direktora Hasana Salihamidžića! A Bildu treba verovati u ovakvim situacijama.

Ne, nisu u pitanju sporne kupovine (Toliso, Roka, Kjuizans, Sar...) već činjenica da je Bajern od njegovog dolaska 2017. godine zaradio premalo od prodaje. I sve to uz podsećanje na važan klupski moto: Nije velika umetnost kupovina, nego prodaja!

Mada bavarski velikan ne živi od prodaje igrača Salihamidžiću se spočitava nedopustivo velika razlika između prihoda od transfera i rashoda na ime istih. A evo šta kaže matematika: u poslednje četri godine pod Bracom Bajern je pazario pojačanja za ukupno 268.500.000 evra (najskuplja akvizicija Lukas Ernandez, 80.000.000), dok se u kasu slilo tek 160.000.000 (najbolja prodaja Daglas Kosta, 40.000.000 evra).

Ovo "nedopustivo", razume se, ide samo uz Bajern, jer teško ćete naći vrhunski klub i pretendenta na Ligu šampiona s boljim balansom.

"Bajern nema problem, naše rezerve i dalje su netaknute, nemamo nikakve finansijske brige, ali da bi tako ostalo moramo da vodimo računa kako poslujemo", kazao je odlazeći Karl Hajnc Rumenige u jeku pandemije.

Uprava bavarskog kluba upravo se poziva na krizu izazvanu koronavirusom kada zamera Salihamidžiću slabu zaradu, jasno stavljajući u drugi plan čak 13 osvojenih trofeja u njegovom mandatu. Daleko od toga da je sportskom direktoru presuđeno (ugovor mu ističe kroz dve godine), ali da mu slede ozbiljne "kvalifikacije" za novi ugovor u to nema sumnje.

Hasan Salihamidžić napravio je veliki posao produživši ugovore sa Jozuom Kimihom (2025), Alfonsom Dejvisom (2025) i Leonom Goreckom (2026), međutim to je bio samo prvi deo zadatka. Svaki od njih zaslužio je i dobio veliko povećenje plate, ali taj novac za povišice nije na vreme obezbeđen. Ovaj deo odnosi se na manjak prihoda od prodaje igrača, što će reći da je Bajern morao iz svojih rezrevi da povuče novac.

Pred Salihamidžićem je sada nova serija pregovora oko novih ugovora i po njoj će mu se takođe suditi. Kao što je poznato, razgovori sa Kingslijem Komanom i njegovim zastupnicima trenutno su u ćorskokaku. Pini Zahavi zahteva dupliranje plate za svog klijenta (sa 10 na 20 miliona evra godišnje) i tu su Bracu ruke vezane zbog dobro pozante finansijske piramide u klubu. Otuda će u ovom slučaju njegov posao biti cenjen po tome koliko će novca zaraditi od Komana. Jasno je kao dan da slučaj David Alaba ne bi smeo da mu se ponovi...

Nije Salihamidžić u sjajnoj poziciji ni kada je Niklas Zile u pitanju. Momku kog je doveo iz Hofenhajma u jednom od svojih prvih poslova (20.000.000) ugovor ističe na leto, a interesovanje ne manjka. Nekoliko engleskih klubova bacilo je ka udicu ka 26-godišnjem centralnom beku i manje-više svi su spremni da ga sačekaju još koji mesec kako bi došao bez obeštećenja.

Tema u narednim mesecima neizostavno će biti i Serž Gnabri. Krilni napadač igra fudbal života i razumljivo je što to želi da naplati. Bracu ide na ruku to što Gnabri ne razmišlja o drugim klubovima, već samo u novom ugovoru i naravno - većoij plati. Procene su da će za njegovo blindiranje Bajernu biti potrebno makar 15.000.000 po sezoni.

Jasno je, dakle, da ponovo na dnevni red dolaze izlazni transferi. Jer da bi novi ugovori mogli da budu finansirani viškovi poput Tolisoa, Kjuizansa i Roke moraju da idu. I dok druga dvojica nisu tako veliki problem (male plate, nisu skupo plaćeni), Toliso će Bracu biti ozbiljan kamen spoticanja. Doveo ga je za u ono vreme klupski rekord (41.500.000), a sve je prilika da će mu otići za džabe i to bez ikakvog učinka. Više je bivao van terena zbog povrede za ove četiri godine nego od koristi.

Bild se posebno osvrnuo na zahlađenje odnosa između Salihamidžića i italijanskog agenta Đovanija Brankinija. Bajern je godinama uspešno sarađivao sa Brankinijem, on je najčešće posredovao u transferima minhenskog kluba (posebno izlaznim, nudeći njegove igrače širom Evrope), a onda ga je, navodno, Hasan Salihamidžić isključio iz transfera Liroja Sanea, preko čega ovaj nije mogao da pređe.

Sve to, navodi Bild, implicira da su Bajernove teškoće s prodajom igrača potekle od tog slučaja.

Očito svesni problema u kom su se našli, čelni ljudi Bajerna inicirali su sastanak sa Žoržom Mendešom prilikom gostovanja Benfiki u Lisabonu. Informacije koje su tražili oko mladog polušpica Gonsala Ramosa (20, Benfika) bile su više usputne, neka vrsta maske. Pravi cilj sastanka bilo je zbližavanje i početak tešnje saradnje sa jednim od najmoćnijih agenata na svetu, kog u Minhenu vide kao mnogo manje zlo od Zahavija ili Rajole.

Otuda i prve naznake da bi Mark Roka mogao u Vulverhempton...

Na polju dolazaka Salihamidžić verovatno neće imati priliku da impresionira u skorije vreme. Sa Marcelom Zabicerom fino je popunio broj "srednjaka", umesto Boatenga stigao je "apgrejd" u vidu Dajoa Upamekana, pa je trenutno sva pažnja usmerena na status pomenutog Zulea. Otišao ili produžio saradnju, utisak je, Bavarci žele još jednog centarlnog defanzivca i već nedeljama unazad gledaju ka Matijasu Ginteru (Borusija Menhengladbah) i Antoniju Ridigeru (Čelsi). I jednom i drugom na leto ističu ugovori.

I naposletku ono najvažnije - Robert Levandovski. Sudbina Hasana Salihamidžića u najvećoj meri mogla bi da zavisi od najboljeg napadača sveta. Nemački mediji poslednjih dana pišu kako se Poljaku nimalo nije svidelo Bracovo "udvaranje" Erlingu Halandu, te kako bi ono moglo da bude tas na vagi prilikom njegove odluke o nastavku saradnje. Istina je, međutim, nešto drukčija. Bajern još nema u planu da ponudi novi ugovor Levi, jer smatra da je rano. Aktuelni mu ističe na leto 2023. i u klubu žele da vide kako će Zlatna kopačka da okonča tekuću sezonu. Ipak se radi o igraču koji je uveliko zagazio u četvrtu deceniju.

Bilo kako bilo, rešavanje pitanja napadača koje polako dolazi na dnevni red i koje će u jednom momentu postati primarni zadatak, moglo bi da bude poslednji potez koji će Braco povući kao glavnokomadujući u sportskom sektoru.

A moglo bi da bude i njegov ključni adut za još jedan mandat.

I onda kažu kako je lako biti direktor Bajerna... Nije sve u trofejima.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.