BIO JE KAPITEN DUDI IVKOVIĆU: Neverovatni detalji o Milutinu Mrkonjiću o kojima se malo znalo

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2021, 23:19

BIO JE KAPITEN DUDI IVKOVIĆU: Neverovatni detalji o Milutinu Mrkonjiću o kojima se malo znalo

Laka mu zemlja.

Počasni predsednik SPS, narodni poslanik i bivši ministar bivši ministar infrastrukture i ministar saobraćaja Republike Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 80. godini života. Mnogi nisu znali o popularnom Mrki da je imao i sportsku prošlost.

On je pre dosta godina dao jedan intervju za "Politiku" u kom je otkrio kako je trenirao košarku u svojim mladim danima.

U svom rodnom mestu Beogradu, u krugu "dvojke". Osnovno obrazovanje sam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stekao u takozvanoj Trećoj muškoj, u kojoj je, naravno, bilo i devojčica, a maturirao sam u Četrnaestoj gimnaziji. Diplomirao sam na odseku za puteve, aerodrome i železnice na Građevinskom fakultetu. Počeo sam da radim u ŽTP Beograd i kasnije postao prvi čovek Saobraćajnog instituta CIP.

Nijedno ne zaboravljam. Evo, početkom godine, uveo sam, u borbu za predsednika Srbije, posredno, preko zajedničke slike, i trojicu mojih drugova. Na njoj smo četvorica petnaestogodišnjaka, zagrljeni: Branislav Urošević, Dejan Pataković, Dragutin Stojimirović i ja.

Kao tinejdžer sam upoznao sve radosti ovog sveta: od igranja fudbala na ulici do bavljenja sportom u klubu, od zavođenja devojčica do teškog fizičkog posla na koji me niko nije terao. Tetka mi je bila domar u dečjim jaslicama, u sadašnjoj Krunskoj 85, pa je morala svako veče da pripremi pola tone uglja za dve etažne peći. To je bio zadatak mog brata kome sam, od naše 13, pomagao svako veče nekoliko godina.

Trenirao sam košarku u Radničkom na Crvenom krstu, a imali smo i bokserski klub. Ali, nismo se tada predavali samo sportu. Mi, "krstaši", bili smo posebna fela. Imali smo tu i svoj bioskop "Avalu", pa pozorište Beogradsko dramsko... Nismo mnogo silazili do "štrafte", do Knez-Mihailove... Bili smo grad u gradu, velika grupa obrazovanih mangupa koji su imali svoj stil života.

- Bio sam uspešan košarkaš dok se nisam povredio. Trener mi je bio Ranko Žeravica, a bio sam kapiten tima u kome je igrao aktuelni selektor Duda Ivković. Slobodno napišite da sam bio bolji od Dude „Glavonje". Na prvu turneju u Italiju smo otišli 1960. godine, pobedili na nekoliko utakmica i mnogo se lepo proveli - pričao je Mrkonjić.

- Više smo mi jurili za loptom nego za ženama... Ali su nas volele. Mi, momci iz moje generacije, počeli smo da vodimo ljubav tek posle 20. godine. Najveći švaler iz našeg društva je bio Bata Đorđević, otac košarkaša Saše Đorđevića. Živi smo svedoci da je tako - naveo je tada popularni Mrka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.