AKTUELNO: Nove restriktivne mere u Srbiji, još 13 osoba preminulo od korone, vanredna situacija u 21 opštini i  gradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2020, 06:49

AKTUELNO: Nove restriktivne mere u Srbiji, još 13 osoba preminulo od korone, vanredna situacija u 21 opštini i gradu

U poslednjih 24 sata u Srbiji je preminulo 13 osoba od posledica koronavirusa. Zabeleženo je 299 novih slučajeva zaraze od 8.287 testiranih osoba. Do sada je vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 19 gradova i opština. U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa Kovid - 19.

22:49 - U Aleksandrovcu proglašena vanredna situacija

U Aleksandrovcu je večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proglašena vanredna situacija, a ta mera stupiće na snagu u sredu u 7 satu ujutru.

Tu odluku doneo je Opštinski krizni štab za vanredne situacije, prenosi RTS.

Od početka epidemije korona virus registrovan je kod 74 osobe u toj opštini, a kako se navodi klinička slika pacijenata je blaža ili srednje teška.

20:53 - Broj zaraženih u Beogradu se značajno povećao

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je večeras da se broj zaraženih u Beogradu značajno povećao, istakavši da je situacija ozbiljna i da su najviše „na udaru“ mladi ljudi.

On je rekao da epidemija traje nekoliko meseci, ali da iskustva iz prošlosti ukazuju da bi borba sa korona virusom mogla da potraje i do dve godine.

"Vrlo je važno definisati adekvatne mere, ali i doneti ih u pravo vreme. Mladi ljudi su trenutno na najvećem udaru virusa i mnogi od njih imaju težu kliničku sliku. Stručno-operativni tim analizira situaciju na dnevnoj bazi, a pre nekoliko dana u Beogradu je uvedena vanredna situacija", kazao je gradonačelnik.

20:07 - U privremenoj bolnici u Areni 17 pacijenata

Prvi pacijenti u beogradsku Arenu prebačeni su danas u toku dana i večeras do 19 sati smešteno je 17 kovid pacijenata, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane Srbije.

U Areni se smeštaju lakši pacijenti iz kovid bolnica "Dr Dragiša Mišović", Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa i sa Infektivne klinike.

Tu će biti pacijenti koji su završili dominantno hospitalni deo, najteži deo, i koji su dobro odreagovali na terapiju.

18:17 - Od petka do ponedeljka policijski čas, od sutra zabrana svakog okupljanja više od pet ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od sutra biti zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi, a da od petka počinje dugački policijski čas do ponedeljka.

On je rekao da će kretanje biti obezbeđeno ljudima sa ljubimcima, majkama sa decom i penzionerima.

17:42 - Situacija u Prokuplju pod kontrolom, tri osobe pozitivne

Epidemiološka situacija u Prokuplju je pod kontrolom, a na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" trenutno su smeštena 22 pacijenta, od kojih je kod tri osobe potvrđeno prisustvo virusa korona, dok ostali čekaju rezultate, objavljeno je na sajtu grada.

"Jedan pacijent je juče upućen za Niš, a ostali su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja. Tri pacijenta su pozitivna na ovaj virus, dok za 19 čekamo rezultate", rečeno je u Opštoj bolnici u Prokuplju, a navedeno na sajtu grada Prokuplja.

17:23 Vanredna situacija i u Kruševcu

Usled pogoršanja epidemiološke situacije, izazvane širenjem zarazne bolesti Kovid-19, Štab za vanredne situacije Kruševca doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada.

Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kruševac, a donete mere stupaju na snagu u sredu, u sedam sati, navedeno je na sajtu grada.

Propisana je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

17:21 U Požegi više discipline, ali i nedovoljno testova

Nakon što je opština Požega 5. jula proglasila vanrednu situaciju zbog širenja virusa kovid-19, epidemiološka slika u toj opštini sada je nešto povoljnija i veći broj građana je počeo da nosi zaštitne maske, izjavio je danas predsednik opštine Đorđe Nikitović.

Nikitović je Tanjugu rekao i da trenutno nedostaje veći broj testova i izrazio očekivanja da će se stanje u narednim danima poboljšati, te da će nove mere, poput skraćenja rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata i kladionica, dati dobre rezultate.

17:16 Zaječarski okrug - nije alarmantno, ali nije ni bezazleno

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je danas da situacija u tom gradu i okolini nije alarmanta, ali ni bezazlena, da se nadležni bore, te da je inefktinvo odeljenje koje pokriva ceo zaječarski region - dva grada i četiri opštine, prepuno.

"Infektivno odeljenje koje ima 24 kreveta prepuno je, jer pokriva ceo region, građani iz Soko Banje idu u Niš, a nama pacijetnti dva grda i četiri opštine", rekao je Ničić za Tanjug i dodao da svi sa težom kliničkom slikom idu uglavnom u Niš.

16:37 I u Novoj Varoši proglašena vanredna situacija

Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja virusa kovid-19, navodi se na sajtu opštine.

Kako je navedeno, zabranjuje se okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće držati fizičku distance od dva metra i u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

16:18 U Topličkom okrugu nije alarmantno

U Okružnoj bolnici u Prokuplju zbrinuta su 22 pacijenta sa simptomima bolesti koje izaziva korona virus, ali COVID 19 nije potvrđen kod svih, jer rezultati testova nisu gotovi, izjavio je danas načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović.

Prema njegovim rečima, situacija je slična u celom okrugu - i u Kuršumliji ali nije alarmantno jer se javljaju sporadični slučajevi.

15:57 Zlatiborski okrug: U poslednja 24 sata 94 novoobolelih

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđena su još 94 pozitivna slučaja na kovid-19, od kojih gotovo polovina - 47, u Užicu, koje ima najveći broj obolelih, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje.

U Sjenici je zabeleženo 18 novih slučajeva, u Novoj Varoši osam, Prijepolju šest, Priboju i Požegi po pet, u Arilju tri i u Čajetini dva.

15:47 Zaraženo devet korisnika i 30 zaposlenih u domovima

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo devet korisnika i 30 zaposlenih, saopšteno je danas iz Ministarstva rada.

Do sada je izlečeno 638 korisnika ustanova socijalne zaštite i 228 zaposlenih.

Prisustvo virusa COVID -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, Rumi, Kragujevcu, Beogradu, službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za lica ometena u razvoju u Tutinu, Dnevnom boravku ''Stari Grad'', Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, Zavodu za smeštaj odraslih lica ''Male pčelice'' u Kragujevcu.

15:46 Dugotrajnije lečenje pacijenata u ovoj fazi epidemije

Direktorka Instituta "Batut" i član Kriznog štaba Verica Jovanović kaže da ovu fazu epidemije virusa korona karakteriše teža klinička slika pacijenata koji su na bolničkom lečenju, što zahteva dugotrajnije lečenje.

Ona je za Tanjug navela da je važno da se pacijenti čim krenu prvi siomptomi jave lekaru i da se na vreme uključi terapija.

14:56 Požarevački Zavod: Još devet novih slučajeva u oba okruga

U poslednja 24 sata u Braničevskom okrugu, sem u opštini Malo Crniće nije bilo izmena u broju obolelih, dok je u Podunavskom okrugu zabeleženo sedam novih slučajeva, kaže direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović.

Jovanović je navela da je u Malom Crniću dvoje novobolelih, ukupno četvoro, u Smederevu još petoro, ukupno 260, a u Smederevskoj Palanci još dva nova pozitivna slučaja, ukupno 162.

14:42 13 preminulih za 24 sata, 299 zaraženih

U poslednjih 24 sata u Srbiji je preminulo 13 osoba od posledica koronavirusa. Zabeleženo je 299 novih slučajeva zaraze od 8.287 testiranih osoba.

Trenutno se na respiratorima nalazi 110 pacijenata.

14:07 "Banjica" primila prve kovid pacijente, povećani kapaciteti

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko deset obolelih od virusa korona, dok se povećan priliv pacijenata očekuje u popodnevnim satima.

Direktor Instituta "Banjica" Zoran Baščarević kaže da će u toj ustanovi biti zbrinjavani kovid pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ukoliko se njihovo stanje tokom lečenja pogorša, biće premešteni u kliničko-bolničke centre koji imaju intenzivnu negu.

14:06 Negotin: Letnje manifestacije otkazane, pozitivni oporavljeni

U poslednjih 11 dana u opštini Negotin nije zabeležen nijedan novi slučaj kovida-19, ali je danas Štab za vanredne situacije doneo odluku da se pojačaju preventivne mere protiv pojave i suzbijanja virusa korona, a sve letnje manifestacije biće otkazane.

Predsednik opštine Vladimir Veličković kaže za Tanjug da je epidemiološka situacija u toj opštini stabilna i dodaje da trenutno nema pozitivnih na kovid-19, ali i da se situacija želi držati pod kontrolom.

13.51 U KC Niš četiri osobe preminule od koronavirusa u poslednja 24 sata

U Kliničkom centru u Nišu u poslednja 24 sata od Kovida-19 preminule su četiri osobe, izjavio je danas na konferenciji za novinare pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove za dr Goran Stanojević.

Reč je o pacijentima iz Vranja, Surdulice, Leskovca i okoline Niša i prosečne su starosti oko 70 godine.

Stanojević je naveo da je u Kliničkom centru u Nišu zbrinuto 226 pacijenata, od kojih je kod 103 potvrđen koronavirus.

12.44 - U Subotici 18 pacijenata

U poslednja 24 sata u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je ukupno 18 pacijenata sa temperaturom i respiratornim simptomima, dva pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, saopšteno je iz Opšte bolnice u Subotici.

11.46 - Novi Pazar: Preminulo pet osoba, 363 pacijenata u Opštoj bolnici

U protekla 24 časa u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je pet pacijenata od posledica virusa korona, tri ženske i dve muške osobe, koji su svi imali propratne hronične i teške bolesti, izjavio je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

Đerlek je kazao da je bilo 29 prijema, te da je trenutno hospitalizovano ukupno 363 pacijenta, od kojih su osam na respiratoru, jedan na haj flou, a dvoje na kiseoničkoj potpori.

11.11 - Kon: Za pet dana u Beogradu u kovid ambulanti po 3.325 građana dnevno

U Beogradu se prosečno za pet dana, od 29. juna do 3. jula, u kovid ambulantu javilo 3.325 građana na dnevnom nivou, od toga nakon svih pregleda, za 73 odsto, odnosno 2.433 osobe dnevno se radi ispitivanje, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Dodaje da je u Beogradu nepovoljna epidemiološka situacija i da nema pokazatelja da se ona popravlja.

U tom periodu po domovima zdravlja uzeto je 5.062 uzoraka za PCR testiranje, od kojih je 3.155 uzeto od onih koji imaju sumnju na kovid-19, i to su oni od kojih su prvi put uzeti testovi.

10.13 - Vanredna situacija i u Brusu i Čajetini - ukupno u 18 opština

U opštinama Brus podno Kopaonika i Čajetini na Zlatiboru danas su proglašene vanredne situacija, saopštili su Štabovi za vanredne situacije tih opština. U Srbiji je do sada vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 18 gradova i opština.

09.46 - Škodrić: Testova ima dovoljno, do petka nove količine

U Srbiji trenutno na zalihama ima oko 170.000 testova na koronavirus, a do petka bi trebalo da stignu i nove količine, odnosno novi kontignet testova, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je gostujući na Tv Pink kazala da ne postoji problem sa njihovom nabavkom, da testova ima dovoljno i da se na svake dve nedelje poručuju nove potrebne količine.

Testovi se stalno distribuiraju, odnosno svakodnevno šalju Kovid bolnicama prema broju tesiranih pacijenata prethodnog dana, a nekada se pošalje i 10 do 20 odsto više od potrebnog, kaže Škodrić.

09.13 U Kliničkom centru Vojvodine 159 pacijenata sa Kovidom-19

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa Kovid- 19.

Od tog broja, kod devet pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, saopštio je danas KC Vojvodine.

09.06 - Vesić: U Beogradu će morati da se primene drastičnije mere ako se situacija pogorša

"Sve se čini da Beograd ne ode u karantin zbog velikog broja zaraženih virusom korona, ali će morati da se primene drastičnije mere, ukoliko se situacija pogorša", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

08.53 - Registrovano 17 novozaraženih u Kragujevcu

Prema najnovijim informacijama Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, u protekla 24 sata registrovano je 17 novozaraženih.

U protekla tri dana na teritoriji grada Kragujevca registrovano je 129 novozaraženih, u nedelju 13, ponedeljak 99 i u utorak 17. U Kliničko-bolničkom centru hospitalizovano je 79 pacijenata, od kojih se sedam nalazi na respiratoru.

08.40 - Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić kaže da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

"Imaju upale plića, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece", rekla je Ostojićeva.

08.20 - I deo novog Kliničkog centra u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže za RTS da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu.

Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i starosna struktura obolelih drugačiji. U Nišu je hospitalizovano 220 teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, naveo je dr Janković.

07.30 - Iz Vranja poslata 142 uzorka na analizu

Iz Vranja su juče na testiranje poslata 142 uzorka na analizu. Dnevno se oko 200 ljudi javi u kovid ambulante zbog simptoma koronavirusa.

Za nedelju dana 117 Vranjanaca obolelo je od od kovida 19, a u bolnicama je 119 pacijenata.

07.00 - Komunalna milicija kontroliše da li Šapčani poštuju nove mere

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Šapca, za jedan dan broj zaraženih u Mačvi povećan je za 40, a 17 novih slučajeva je iz Šapca.

Nenad Ilić iz Komunalne milicije kaže da od proglašenja vanredne situacije kontrolišu rad ugostiteljskih objekata, koji ne smeju da rade posle 23 časa.

"Samo prvog dana smo imali upozorenja prema ugostiteljima, i od onda dva dana nemamo prekoračenja", kaže Ilić.

Podseća da je za dve nedelje zaraženi 180 ljudi, koji su zajedno ostvarili preko 1.000 kontakata, a milicija proverava da li oni poštuju mere izolacije.

"Zasad nema istupanja kada su u pitanju građani, ali jako je bitno da se i oni što pre testiraju kako bi se okončala ta izolacija", rekao je Ilić.

06.25 - Na Kosovu i Metohiji najviše slučajeva do sada u jednom danu

U poslednja 24 časa u Prištini su obradili 429 sumnjivih uzoraka od kojih je 195 pozitivnih, objavljeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu od početka epidemije je 3.703 od obrađena 25.674 sumnjiva uzorka.

Od infekcije je umrlo 79 osoba, koje su imale i druge prateće bolesti

Izlečena su još 44 pacijenta, pa je ukupan broj oporavljenih 1.946. Aktivnih slučajeva je 1.678.

Najviše novozaraženih je u Prištini u kojoj je od 21 časa do pet izjutra zabranjeno kretanje ljudi. Policija kontroliše ulaz i izlaz iz grada.

Slične mere su i na prilazima Uroševcu, Prizrenu i Vučitrnu, gde je takođe na snazi zabrana kretanja tokom noći.

Gde je sve proglašena vanredna situacija

Pored Kruševca, Brusa i Čajetine, vanredna situacija je prethodno proglašena u  Bogatiću, Vladiničinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju i Novoj Varoši.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.