Vesti u Sidneju: Banijci ne zaboravljaju rodni kraj

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Sidneju: Banijci ne zaboravljaju rodni kraj

Banijci Sidneja i njihovi prijatelji okupili su se prošlog vikenda u sali Crkve Svetog Nikole u Blektaunu na tradicionalnom humanitarnom druženju. Ovo je bila jubilarna, deseta godišnjica osnivanja njihovog udruženja o čemu današnji predsedavajući Dušan Vilus kaže da je počelo tako što se "grupa nostalgičnih ljudi kojima je nedostajala Banija, uz kafu u Liverpulu, Bonirigu... kako kad se nađu, razgovarala o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lepim vremenima provedenim u rodnom kraju".

- Taj razgovor uz kafu i poneku banijsku čašicu rakije pretočio se u ideju da pokrenemo okupljanja Banijaca. Ta grupa, njih sedam, postala je inicijativni odbor koji je avgusta 2008. u Bonirigu održao prvo banijsko humanitarno veče - rekao je Vilus u obraćanju učesnicima desetog druženja i u ime svih njih zahvalio se pomenutoj grupi u kojoj su bili Dušan Timarac, Ljuban Todorović, Tihomir Ljubišić, Nikola Jovanović, Dušan Kekuš, Ranko Grubješić i on.

Vilus je zatim podsetio da su oni ovih 10 godina, pošto bi podmirili troškove humanitarnih zabava, ostatak sredstava davali u "Humanitarni most", za pomoć ugroženim u Srbiji, kao i za troškove operacija bolesnih u Republici Srpskoj.

- Dali smo i pomoć za poplavljena područja u otadžbini, uplativši sredstva u "Fond Đoković", kao i fond Vlade Divca. Takođe smo pomagali i mnogim našim ugroženim Banijcima kojima je trebalo za lečenje dece, zatim povratnicima u Baniju da bi obnavljali kuće...

Udruženje Srba Banije je, takođe, dalo svoj doprinos i za spomenik na Banstolu, stradalim Krajišnicima u hrvatskoj vojnoj akciji 1995.

Banijci sada nastoje da pomognu jednoj našoj devojčici iz Dvora na Uni. O tome Vilus kaže:

- Ona je rođena bez jedne šake, ne hoda, kreće se u invalidskim kolicima i potrebna joj je operacija da bi stala na noge. Uz to, potrebno joj je i banjsko lečenje. Na pomoć države ne može da računa.

Plan je i da se deo novca sakupljenog na poslednjoj zabavi uputi i u petrinjsku parohiju, kao pomoć obnovi tamošnjih crkava.

- Mnoga sredstva dali smo za obnovu crkava: Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, Svetog Petra u Gornjoj Sanici (RS), Svetog Dimitrija u Okučanima, Svete Trojice u Pakracu i obnovu vladikinog dvora u istom gradu. Najznačajnija pomoć data je za izgradnju hrama Svetog apostola Luke u Liverpulu.

Na desetom banijskom druženju u muzičkom programu učestvovali su Slavonci i Banijci, članovi zavičajne vokalno-instrumentalne grupe, kao i pevači Marinko Miletić i Vesna Demirović, uz pratnju Vladana Milovanovića.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.