Umerenost u jelu - savet nutricionista za vreme praznika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umerenost u jelu - savet nutricionista za vreme praznika

Iako je Sveti Nikola posna slava, na većini trpeza se tokom praznika nalazi teška i masna hrana. Umerenost, raznovrsnost i uobičajenost kada su praznici u pitanju - savet je nutricionista.

Običaj je da se za praznike pripremaju najukusnija jela kojima je teško odoleti, a šta će se naći na trpezi, stvar je izbora. Šta je to što prazničnu hranu čini tako posebnom?

"Uglavnom kad kuvam gledam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da najviše gledam da je hrana sveža da nije zamrzavana da dugo ne stoji i to je ono što hranu izdvaja od dosta stvari jeste svežina a samim tim dolazi i hrana do izražaja radi kvaliteta", kaže kuvar Vuk Radović.

Veliki je broj onih koji tokom praznika preteruju sa hranom, što za posledicu ima nadutost, gorušicu pa i mnogo ozbiljnije probleme.

"Znači organizam se odvikao od lučenja neke jake sluzi koja bi štitila taj želudac od agresivnijih materija i od digestivnih sokova koji su neophodni za lučenje masne hrane za lučenje životinjskih belančevina itd. i sad odjedanput smo mi uneli tu hranu, i ona može agresivno da deluje prema tome to se desilo, sad treba pitanje je šta uraditi, znači povećati količinu tih enzima da enzimi što pre dođu da vare tu hranu da se ona eliminiše", ističe nutricionista doktor Dušan Živić.

Ukoliko se pridržavate saveta lekara, imate raznovrsnu i umerenu ishranu, možete izbeći nepotrebne zdravstvene tegobe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.