U Kuršumliji obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina

Izvor: JužneVesti.com, 16.Sep.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kuršumliji obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina

Bogosluženjem u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, kulturno-zabavnim programom, svečanom akademijom “Nemanjina Toplica, izvor srpske crkve i države”, nastupom KUD-a "Bata Lačković" iz Kuršumlije i koncertom Danice Krstić, obeleženo je 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

Okupljenom sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vernicima i građanima obratio se, između ostalih, episkop niški Arsenije koji je istakao da je obeležavanje 850 godina ovih svetinja veliki jubilej, kao i da su one mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, kulture i identiteta, te da predstavljaju “najdonji kamen srpske crkvene i državne samostalnosti”.

Obeležavanje ovog jubileja se poklopilo sa obeležavanjem 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Na ovom svetom mestu okupio se veliki broj episkopa i predstavnika brojnih oblasnih crkava. Mali broj naroda na svetu može da se pohvali ovako značajnim jubelejem, a manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije je prva Nemanjina zadužbina i pečat našeg srpstva i SPC – rekao je episkop niški Arsenije.

Najavio je i radove na obnovi severne kule manastira Svetog Nikole, ali je naglasio da drugi manastir Presvete Bogorodice, u kome se podvizivala Sveta Anastasija, žena Stefana Nemanje, majka Svetoga Save, Vukana i Stefana Prvovenčnog, stoji u ruševinama i da se još ništa ne preduzima kada je u pitanju njegova obnova.

Na obeležavanju Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji prisustvovali su i mitropoliti Amfilohije i Porfirije, veliki broj crkvenih predstavnika, kao i predstavnici državne vlasti, Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika, vojske, policije i predstavnici lokalnih samouprava.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.