Izvor: Blic, 20.Dec.2017, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMI SEKLI KOLAČ Vernici proslavili Nikoljdan bez omiljenog sveštenika

Parohijani čijeg je omiljenog sveštenika Sašu Ognjanovića proterao vladika šumadijski Jovan, juče, na Svetog Nikolu, sami su sekli kolač ispred crkve.

Uz “Očenaš” i miris tamjana zbili su se domaćini u porti kragujevačke Lazarice u naselju Beloševac. Sa njima slavski kolač je lomio dečak od petnaestak godina. Preko 30 kolača sečeno je bez sveštenika.

- Daće Bog da dogodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slavimo sveca kako treba. Šta da radimo kad nemamo sveštenika - poručivali su parohijani Lazarice.

Uz čestitanje slave i reči “da nam Bog pomogne svima” gotovi svi su izgovarali i da vladika šumadijski vrati na parohiju sveštenika Sašu.

Prošlo je više od mesec dana otkako je episkop šumadijski Jovan smenio oca Sašu, koji je sveštenik već 18 godina. U odluci vladika je kao razlog naveo da ne poznaje tipik i pojanje. Sveštenik je omiljen u narodu, a u Kragujevcu poznat po tome da nema tarifu i uvek na usluzi građanima.

Parohijani Lazarice potpisivali su i peticiju, a na kojoj je 2.300 imena skoro svih žitelja Beloševca. Odštampali su majice sa natpisom “Pravda za sveštenika Sašu”. Kako vladika prošle srede nije došao u njihovu parohijsku crkvu, oni su obučeni u te majice otišli u susednu gde je u nedelju liturgiju služio vladika. Parohijani zahtevaju da vladika objasni zašto je smenio sveštenika za koga kažu da je bio član svake porodice u parohiji. Prema nezvaničnim navodima, episkop je smenio oca Sašu kako bi na njegovo mesto u bogatu parohiju postavio sina svog blagajnika. Protestu Kragujevčana pridružili su se i meštani tri paraćinska naselja, a gde je sveštenik služio pre dolaska u Lazaricu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.