PRIŠTINA: Vernici se okupili na crkvenoj slavi

Izvor: Kurir, 19.Dec.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIŠTINA: Vernici se okupili na crkvenoj slavi

U crkvi Svetog Nikole u Prištini danas je proslavljena hramovna slava. Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak vernika

PRIŠTINA – U crkvi Svetog Nikole u Prištini danas je proslavljena hramovna slava. Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak vernika, a sveštenik Darko Marinković u besedi, nakon rezanja slavskog kolača, rekao je da je današnji dan važan za celu Srbiju.

“Ovaj mučenički, ranjeni i napaćeni hram proslavlja svoju zimsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << slavu. Proslavlja svog zaštitnika i zaštitnika ovog grada. Današnji dan je mnogo važan za nas Srbe zato što cela Srbija slavi. Jedna polovina ide a druga dočekuje”, istakao je on.

Kum ovogodišnje slave bio je Srđan Popović koji je naglasio da je ovaj hram „svedok postojanja Srba“ i izrazio nadu će u budućnosti biti "pseudonim povratka Srba".Sledeći domaćin slave je predsednik kulturno-umetiničkog društva “Kopaonik” iz Leposavića Đorđe Lakušić.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su srpski pravoslavni vernici iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira.Hram je posvećen spomenu na prenos moštiju Svetog Nikole koji se obeležava 22. maja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.