Oštećena kapija crkve Svetog Nikole u Gnjilanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećena kapija crkve Svetog Nikole u Gnjilanu

Ulazna kapija crkve Svetog Nikole u Gnjilanu oštećena je kada su tri neidentifikovane osobe nasilno ušle u dvorište crkve, javio je RTV Puls.

Regionalni portparol Kosovske policije Ismet Hašani izjavio je za Kosovo Onlajn da se incident dogodio u ponedeljak i da policija radi na identifikaciji počinilaca i njihovom privođenju.

"Tri nepoznate osobe oštetile su kapiju koja vodi u dvorište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkve. Oni nisu načinili štetu na crkvenom objektu. Kosovska policija je počela istragu i radi na identifikaciji izgrednika", rekao je Hašani.

Kako su prenele Novosti, kapija je polomljena naočigled nekoliko srpskih prodavaca iz okolnih srpskih sela koji svoje proizvode prodaju u ulici koja vodi do crkve.

Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu podignuta je 1861. godine na temeljima starije, omanje crkve u centru tog mesta na Kosovu. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Crkva je posle 1999. godine pretrpela velika oštećenja, usled zemljotresa, ali i u martovskom nasilju 2004. godine.

Obnovljena je zahvaljujući Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.