Obnova crkve Svetog Nikole u Kuršumliji

Izvor: TvojPortal.com, 04.Avg.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova crkve Svetog Nikole u Kuršumliji

Južne vesti KURŠUMLIJA – Pod upravom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša započelo je zaštitno arheološko iskopavanje i nivelisanje crkvenog dvorišta manastira Sveti Nikola u Kuršumliji. Manastir je dugo godina van funkcije, a predstavlja Nemanjićevu zadužbinu, koja je sagrađena 1165. godine.


Prema rečima arheologa Narodnog muzeja “Toplice” Julke Kuzmanović-Cvetković, koja je rukovodilac radova, sredstva u visini od 800.000 dinara obezbedilo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je Ministartvo kulture.
- Ovo je prilika da se posle trideset godina uredi prostor oko crkve i ovim iskopavanjima planiramo da istražimo prostor sa namerom da pronađemo delove obuhvatnog bedema. U daljim planovima namera nam je da crkveno dvorište ogradimo i zaštitimo - ističe Julka Kuzmanović-Cvetković napominjući da će radovi trajati mesec dana.
Sveštenik Nenad Milosavljević, jerej crkve svete Trojice u Kuršumliji, objašnjava da je suštinski cilj ovih radova uređenje crkvenog dvorišta, a samim tim i vraćanje u funkciju ove svetinje, prve Nemanjine zadužbine iz dvanaestog veka.
- Radovi na ovom manastiru poslednji put izvođeni su krajem sedamdesetih godina. Nadam se da će ovi radovi koji su započeli konačno oživeti svetinju u punom sjaju. Ona 2015. godine slavi jubilej od 850 godina postojanja - naglašava sveštenik Milosavljević.
On dodaje da su manastir gradili srpski majstori i da ova svetinja predstavlja začetak Raške škole u arhitekturi baš kao i manastir presvete Bogorodice udaljen nekoliko stotina metara koji je Stefan Nemanja sagradio 1158. godine.

KURŠUMLIJAcrkva svetog nikole

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.