Obeležena decenija martovskog pogroma

Izvor: Prva.rs, 17.Mar.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena decenija martovskog pogroma

Pomen stradalima u pogromu u crkvi Svetog Nikole u Prištini služio je vladika Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije, koji je podsetio na uništene pravoslavne hramove, srpske domove i na proterivanje sa Kosova. 

Sećajući se martovskog pogroma, vladika je rekao da su to bili crni dani za Srbe na Kosovu i da je Božije čudo da su spaseni neki od najvećih pravoslavnih hramova. 

Uprkos tome, vladika je, prenosi KIM Radio pozvao prisutne na praštanje i suživot sa svima, ističući da "Kosovo i Metohija pripada svima".

Srpski patrijarh Irinej upozorio je, tim povodom da stradanja kosovskih Srba još traju dok je premijer tehničke vlade Ivica Dačić ocenio da je međunarodna zajednica, pod čijim je protektoratom KIM, dužna da izvede pred lice pravde vinovnike pogroma nad Srbima.

Patrijarh je, na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom obeležavanja godišnjice pogroma, ocenio da agonija započeta 1389. nažalost još traje i da je možda još žešća nego što je počela.

On je naglasio da se stradanja na Kosovu i Metohiji, tamošnjeg naroda i njegovih svetinja, odigravaju u vreme kada se ponosimo dobom u kojem živimo, demokratijom i slobodom a da se pogrom dogodio pred očima kulturne Evrope i Amerike. 

Dačić je istakao da se "ne može mir graditi uz skrivanje etničkog čišćenja i zločina, niti sme da se dogodi da krivci za nasilje i ubistva, otimanja imovine i paljenja kuća, crkava i manastira ostanu nekažnjeni", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministar bez portfelja zadužen za KIM Aleksandar Vulin ocenio je da su mu prištinske vlasti zabranile dolazak na parastos u Prištinu kako ne bi u Prištini podsetio svet na zločine koji su počinjeni nad Srbima i podvukao da ti zločini ne zastarevaju i da počinioci moraju biti kažnjeni.

On je, u izjavi novinarima u Beogradu posle akademije povodom desete godišnjice pogroma , kazao da je nažalost još uvek moguće u sadašnjem svetu da počinioci ostanu nekažnjeni.

Predstavnici Kancelarije za KIM, lokalne samouprave Kosovske Mitrovice su polaganjem cveća na spomen ploče obeležili 10 godina od martovskih nereda na Kosovu u kojima je između ostalih, stradalo i dvoje građana Kosovske Mitrovice - Borivoje Spasojević i Jana Tučev. 

Predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović zatražila je od predstavnika međunarodne zajednice obnavljanje istrage o zločinima nad Srbima i da što pre pronađu počinioce i nalogodavce.

U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti. 

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. 

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među koijma i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. 

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. 

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela". 

Teror albanskih ekstremista osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju. 

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Deset godina sećanja na martovski pogrom: Decenija patnje i stradanja

Izvor: Večernje novosti, 17.Mar.2014

IAKO su naši neprijatelji mislili da će zatrti svaki trag našeg postojanja na Kosovu i Metohiji, mi se danas, posle deset godina, sabrani u ovom hramu sećamo događaja kada su ekstremisti jurišali sa namerom da unište sve što pripada srpskom rodu, palili kuće i hramove. Bili su to crni dani za...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.