Najava bogosluženja i litija za Krstovdan i Bogojavljenje u Crnoj Gori

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2020, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava bogosluženja i litija za Krstovdan i Bogojavljenje u Crnoj Gori

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije služiće u nedjelju, na Bogojavljenje, sa sveštenstvom i vjernim narodom Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Tekle u Danilovgradu, sa početkom u 8 časova.
Nakon Liturgije ulicama grada će proći Bogojavljenska litija od hrama do gradskog mosta, gdje će se obaviti osvećenje rijeke Zete i plivanje za časni krst. Srpska pravoslavna crkvena opština grbaljska – Hram Svetog Nikole u Bigovi, na praznik Bogojavljenja u nedjelju 19. januara u 11 sati organizuje Bogojavljensko plivanje za časni krst na pristaništu u Bigovi. Prethodno će u 9 sati u Hramu Svetog Nikole biti služena Sveta liturgija, a u 10: 30 će proći litija. „Bog se javi – vaistinu se javi“ – poruka je iz Srpske pravoslavne opštine grbaljske, prenosi radio Radio Kotor. Parohija ulcinjska poziva vascijeli rod pravoslavni iz Ulcinja, kao i pripadnike drugih naroda i vjeroispovjesti, da podrže Pravoslavnu crkvu i učestvuju u litiji protiv neustavnog i diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Litija će se održati na Krstovdan, 18. januara u 17:30 časova, nakon molebna koji će se služiti u Hramu Svetog Nikole u 17 časova, i kretaće se od Meteriza do hrama pod Bijelom Gorom. U nedjelju, na Bogojavljenje, Sveta liturgija služiće se u 8:30 časova. U produžetku Liturgije obaviće se osvećenje vode, a u 12 časova na Maloj plaži održaće se bogojavljensko viteško nadmetanje, „Plivanje za Krst časni“ . Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služiće se u subotu, 18. januara u 8 časova, a Krstovdanska litija će se organizovati u 18 časova. U nedjelju, na Bogojavljenje nakon Svete liturgije, koja će se služiti sa početkom u 9 časova, održaće se plivanje za Bogojavljenski krst u 13 časova na jezeru Krupac. Prijave plivača za krst na tel: 067 389 951 Parohija paštrovska i Sportsko-rekreativni klub „Svebor“ iz Budve na Bogojavljenje organizuju plivanje za Bogojavljenski Časni Krst Program: Liturgija sa vodoosvećenjem u manastiru Praskvica, sa početkom u (,30 časova, osveštavanje mora i plivanje za Časni Krst u 12 časova na Svetom Stefanu. Kotor: Sutra (subota , 18. januar)  na Krstovdan (Vodokršće) u 10 časova u Crkvi Svetog Nikole u Starom gradu je Sveta liturgija. U isto vrijeme Sveta liturgija je i u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju. U 18 časova je Veliko povečerje sa petohljebnicom. U Crkvi Svetog Nikole u Starom gradu na Bogojavljanje, u nedjelju 19. januara u 10 časova je Sveta liturgija sa Vodoosvećenjem . U 18 časova je Večernje uoči Jovandana. U ponedjeljak 20. janauara na Jovandan (Sabor Sv. Jovana Krstitelja) u 10 sati  u Crkvi Svetog Nikole je Sveta liturgija, a u 18 Večernje. (Srpska pravoslavna parohija Kotorska)  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika Metodije za Bogojavljenje bogosluži u Danilovgradu

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2020

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije služiće u nedjelju, na Bogojavljenje, sa sveštenstvom i vjernim narodom Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Tekle u Danilovgradu, sa početkom u 8 časova, prenosi Mitropolija.. Nakon Liturgije ulicama grada će proći Bogojavljenska...

Nastavak na Vostok.rs...

Najava događaja za nedjelju, 19. januar 2020. godine

Izvor: Capital.ba, 19.Jan.2020, 08:01

BANJALUKA – U 12.00 časova gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić učestvovaće u bogojavljenskoj litiji i podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori, koja će proći od Hrama Hrista Spasitelja do mosta Patre. Nakon litije, biće organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.