Nova školska godina počinje sutra, skraćeni časovi u više od 700 škola

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2017, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova školska godina počinje sutra, skraćeni časovi u više od 700 škola

Novа školskа godinа zа učenike osnovnih i srednjih školа počinje sutra, а časovi će trajat 30 minuta zbog najavljenog štrajka predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i članova granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", zbog nezadovoljstva Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama.

Kako je najavljeno, zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti na kojma će se između ostalog zahtevati povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je da će taj sindikat prvog dana školske godine u Beogradu održati konferenciju za novinare ispred Ministarstva prosvete i najavila da je štrajk "samo početak sindikalnih aktivnost u narednoj školskoj godini".

Jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola organizovaće sutra i članovi granskog sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

"Naši članovi zaposleni u osnovnim i srednjim školama, kao i naše članstvo u drugim ustanovama obrazovanja i vaspitanja organizovaće jednodnevni štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata. Naše članstvo će u skladu sa situacijom na terenu prilagoditi modalitet jednog sata različitm okolnostima - recimo možemo obustaviti rad u periodu od 11 do 12, 13 do 14 ili 15 do 16 časova, ili tokom četiri časa po 15 minuta mogu obustaviti nastavu", rekla je ranije portparol tog sindikata Vesna Vojvodić Marjanović.

Svoje nezadovoljstvo izraziće i druga dva reprezentativna sindikata u ponedeljak, 4. septembra.

U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Na konferenciji za novinare ta dva sindikata ranije je rečeno da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovan onog dana kada zakona o zaposlenima u javnim službama uđe u skupštinsku proceduru.

Sindikati prosvete nezadovoljni su materijalnim položajem zaposlenih u tom sektoru i navode da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

Oni su ranije tražili povlačenje tog zakona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.