Hladna škola raspustila đake

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladna škola raspustila đake

U požeškoj osnovnoj školi "Emilija Ostojić" zbog problema sa grejanjem bili su skraćeni časovi, a pojedini roditelji nisu dozvoljavali da deca pohađaju nastavu dok se problem ne reši. Jutros je uključen kotao na čvrsta goriva star tri decenije, a kada će gasni biti u funkciji ne znaju ni u upravi škole, ni u opštini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grupa nezadovoljnih roditelja pokušala je da protestom skrene pažnju na problem sa grejanjem u osnovnoj školi "Emilija Ostojić". Pojedini su odlučili da je za decu zdravije da ostanu kod kuće nego da borave u hladnoj školi.
 
Mirjana Nikitović, kaže:"Dvanestog, trinaestog oktobra je tek raspisan tender za grejanje u školi, što stvarno nije normalno. Do sad je se grejanje kvarilo, ovo je već treći put. Pre sedam dana su popravljali, sad je opet pokvareno, deca se smrzavaju".
 

"Prosto do nas roditelja je da li ćemo da pošaljemo decu ili ne. Ukoliko ih ne pošaljemo, a nastava se održava, opet deca gube. Mislim prosto jeste neka nezavidna situacija i za nas roditelje i za decu", stav je majke Ivane Vasiljević
 
Uprava škole osposobila je kotao star tri decenije. Direktorka tvrdi da je preduzela sve što je u zakonskim okvirima u njenoj nadležnosti, da se problem star nekoliko godina trajno reši gasnim kotlom. Kaže i da je javna nabavka gasnog sistema bila u nadležnosti opštine, koja je i obezbedila sredstva.
 
"Međutim da bi se ubrzala ta procedura, u vreme kad je pokrenuta ta javna nabavka, načelnik opštine, da kažem poslovno je bio odsutan, pa sad da bi se to ubrzalo, onda je to išlo preko našeg portala. Ali svu papirologiju i svu dokumentaciju su pripremali, znači pripremala je opština, samo što je to posle objavljeno preko našeg portala, da bi se ubrzala ta procedura", kaže direktorka Mirjana Vasilijević.
 
Opštinska uprava tvrdi da su oni urdili sve što je u njihovoj nadležnosti. Hapšenje prethodnih čelnika nije uzrok zakašnjenja, jer tvrde da je zahtev škole stigao sredinom septembra, a novo rukovodstvo takve zahteve razmatra po hitnoj proceduri.
 
"I mi smo sa naše strane opredelili sredstva, realizacija projekta uvek treba da bude na samoj instituciji, u ovom slučaju u školi. Škola je preuzela na sebe sklapanje ugovora i izvođenje radova. I mi smo sada u situaciji da zbog nekih manjkavosti i propusta u toj proceduri kotao iako je napravljen ne može biti pušten u rad još neki izvesni broj dana", naglašava
Ivan Novaković, pomoćnik predsednika Opštine Požega
Do tada sistem grejanja na ugalj nije ekološki zdrav, ali će radijatori biti topli i nastava će se održavatii bez skraćivanja časova.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.