Češki sindikati ne daju da se Škoda Superb proizvodi u Nemačkoj

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2018, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki sindikati ne daju da se Škoda Superb proizvodi u Nemačkoj

Natezanje između nemačkih i čeških sindikata oko selidbe dela proizvodnje Škode u Nemačku se nastavlja.

Uspeh Škode u poslednjih nekoliko godina postao je trn u oku mnogima, pa čak i nekima u matičnoj kompaniji Volkswagen, u čijem vlasništvu je ovaj češki auto-brend već skoro tri decenije.

Najpre su se 2017. oglasili sindikati nemačkih radnika zaposlenih u kompaniji koja proizvodi Volkswagenova putnička vozila. Oni su se tada pobunili protiv Škode, smatrajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da ova marka postaje previše konkurentna njihovim modelima.

Istakli su da je potrebno "usporiti" Škodu, a jedan od predloga bio je da se proizvodnja pojedinih modela češke kompanije preseli u Nemačku, u Volkswagenove fabrike čiji kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni.

To bi, smatraju u nemačkom sindikatu, uticalo na smanjenje cenovne prednosti Škodinih modela na tržištu u odnosu na VW. Naime, plate radnika u Nemačkoj veće su nego u Češkoj, što bi dovelo do povećanje prodajne cene Škodinih automobila, pa bi se jaz u ceni između vozila te marke i Volkswagena smanjio.

Sindikati Volkswagenovih radnika sada tvrde da VW grupa planira da deo proizvodnje Škode Superb preusmeri iz Češke u fabriku Emden u Nemačkoj, gde se trenutno izrađuje VW Passat.

Čim su čuli za takvu mogućnost, tome su se usprotivili Škodini radnički sindikati kojima se ne sviđa ideja da se njihov top model sklapa u nemačkim pogonima. U saopštenju koje su dostavili Rojtersu, sindikati "kategorički" odbijaju mogućnost da se Superb izrađuje izvan Češke.

"Superb je utkan u Škodinu DNK", objašnjava jedan od sindikalnih vođa, Jaroslav Povsik i dodaje da će se oni boriti protiv takve namere čelnika Volkswagena.

"Ovaj model donosi veliki profit, koji bi nam bio uskraćen ako se proizvodnja preseli u Nemačku", dodaje Povsik.

Škoda Superb trenutno se proizvodi u čekoj fabrici Kvasini, zajedno sa Škodinim SUV modelima Kodiaq i Karoq, a u tom pogonu sklapa se i sestrinski SUV Seat Ateca. Proizvodnja se odvija svakodnevno u tri smene, uključujući i subotu.

Škoda za sada zvanično negira da postoje planovi za preseljenje proizvodnje Superba u Nemačku, a Volkswagen je takve navode nemačkih sindikata okarakterisao kao "spekulacije" i odbio da ih komentariše

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.