Brnabić: Ko pobedi u javnoj nabavci, od njega kupujemo

Izvor: RTS, 18.Sep.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ko pobedi u javnoj nabavci, od njega kupujemo

U Srbiji ne praktikujemo protekcionizam, rekla je premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje zašto je MUP kupio automobile "škoda", a ne one iz kragujevačkog "Fijata".
"Ko pobedi u javnoj nabavci, od njega kupujemo, ne praktikujemo protekcionizam", rekla je Brnabićeva gostujući na RTV-u.

Upitana da prokomentariše navode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sindikata u Kragujevcu da je kao medijator tokom štrajka radnika "Fijata" imala "skandaloznu" ulogu, jer se u dogovoru sa sindikatom našla i stavka da radnici nemaju pravo da štrajkuju, čime se krše Zakon o radu i Ustav, Brnabićeva je rekla:
"Moj je odgovor bio da, ukoliko poslodavac ne poštuje kolektivni ugovor, svakako mogu da štrajkuju, a ako se on poštuje, onda ne treba da dolazi do obustave rada."
Kako je navela, država je stala uz radnike, ali ona ne želi da "insistiramo na srpskom inatu", posle kojeg će ostati bez posla dve i po hiljade ljudi.
"Smatram važnim i tražim da budemo svi zajedno i da kažemo da štrajk nije način, a investitor svakako mora da poštuje naše zakone", poručila je premijerka.
Na pitanje da li ima nagoveštaja da "Fijat" "pakuje kofere" i odlazi naredne godine iz Srbije, Brnabićeva je rekla da je jedina informacija koju ima ta da se pregovara o novom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine, iz čega zaključuje, kako kaže, da Italijani ne odlaze.
"Meni je to indikator da ostaju", zaključila je Brnabićeva.
"Razgovaramo o povećanju plata, ne bih o procentima"
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se vode razgovori sa MMF-om, kao i interne kalkulacije u Vladi, koliko bi moglo da bude povećanje plata u javnom sektoru, ali nije mogla da precizira koliko će biti to povećanje.

"Kada bih govorila, govorila bih u formi nagađanja. I dalje vodimo razgovore sa MMF-om i naše interne kalkulacije koliko bi moglo da bude povećanje, a da se ne ugroze fiskalna stabilnost i disciplina", rekla je Brnabićeva gostujući na RTV-u.
Naznačila je da nadležni ne žele da sve što imamo damo u potrošnju, već žele da stimulišu investicije, a da rast "ide" iz izvoza i investicija.
Pre toga, ukazala je premijerka, 2007. i 2008. godine rast je išao iz potrošnje, pa je Srbija bila pred bankrotom.
Upitana da li se stvara pritisak ako predsednik Aleksandar Vučić najavi povećanje od deset odsto "pa se koriguje i kaže biće značajno povećanje", Brnabićeva je rekla da to ne stvara pritisak.
"Mislim da imamo za značajno povećanje, a ja neću govoriti o procentima", rekla je Brnabićeva.
"Biće formirana Radna grupa o unutrašnjem dijalogu o KiM"
Brnabićeva je izjavila da će biti formirana Radna grupa koja će logistički podržati predsednika Aleksandra Vučića i sve građane koji žele da učestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.
Naglasila je da je razgovarala sa Vučićem o dijalogu i podvukla da će on pozvati sve da učestvuju u njemu i da se nada da će što veći krug ljudi u tome uzeti učešće.
Kako je rekla, neće ona biti ta koja će reći kako nešto uraditi, već će slušati sve strane, poziciju, opoziciju, crkve, NVO i druge, ističući da je to dijalog koji vodi predsednik Republike.
Premijerka je demantovala navode jednog medija da će se sastati sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem u Nišu, rekavši da nema baš nikakvu informaciju o nekom susretu sa Haradinajem "i to još u Nišu".
Međutim, kako je dodala, predsednica je Vlade i, ako je potrebno, videla bi se sa njim.
Brnabićeva je napomenula i da je taj isti mediji pisao i da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali biti šef njenog kabineta. 

Pogledaj vesti o: Skoda,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić o Škodi, MUP i Fiatu: Kupujemo od onoga ko pobedi u javnoj nabavci

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Sep.2017

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su za MUP kupljene "škode" a ne vozila iz kragujevačkog "Fiata", zato što se u Srbiji ne praktikuje protekcionizam, i zato što se kupuje od onoga ko pobedi na javnoj nabavci..."Ko je pobedio na javnoj nabavci od njega kupujemo,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.