Više od 10.000 Islanđana spremno da prihvati migrante u svoj dom

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 10.000 Islanđana spremno da prihvati migrante u svoj dom

Bjorgvinsdotir je sugrađane u nedelju pozvala da dignu glas na Facebooku ako žele da Island, nacija s populacijom od oko 330.000 ljudi, prihvati veći broj izbeglica nego što je to određeno vladinom kvotom.

"Ja sam samohrana majka sa šestogodišnjim sinom ... mi možemo da prihvatimo dete u nevolji. Ja sam učiteljica i ja bih dete naučila da govori, čita i piše na islandskom i da se prilagodi islandskom društvu. Mi imamo odeću, krevet, igračke i sve što detetu treba. Ja bih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naravno, platila za avionsku kartu", napisala je jedna od potencijalnih udomiteljki Hekla Stefansdotir.

Na poziv je do ponedeljka poslepodne odgovorilo više od 10.000 građana, od kojih mnogi nude smeštaj, hranu, odeću i pomoć u integraciji.

"Ja mislim da je ljudima dosta vesti s Mediterana i iz izbegličkih kampova gde umiru ljudi, i da oni žele nešto da učine", rekla je Bjorgvinsdotir za islandsku javnu televiziju RUV.

Ministarka socijalne zaštite Ejglo Hardardotir za isti izvor kaže da proučava ponude na Facebooku i razmišlja o prihvatanju većeg broja izbeglica od aktualne humanitarne kvote do 50 ljudi godišnje. "Ja sam jasno rekla da ne želim da navedem maksimalnu brojku, ali mi ćemo istražiti svaki mogući put koji omogućuje dobrodošlicu većem broju izbeglica", rekla je.

Prema službenoj statistici, država je u 2014. godini prihvatila 1.117 imigranata.

Više od 10.000 Islanđana je prihvatilo nedeljni poziv autorke i profesorke Brajndis Bjorgvinsdotir da prihvate izbeglice iz Sirije.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.