VANREDNA SEDNICA Savet bezbednosti UN počeo zasedanje oko situacije u Siriji

Izvor: Blic, 05.Apr.2017, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VANREDNA SEDNICA Savet bezbednosti UN počeo zasedanje oko situacije u Siriji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je vanrednu sednicu posvecenu napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države predstavile su nacrt rezolucije u kojoj se traži pokretanje istrage o jučerašnjem napadu snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada za jučerašnji napad u kome su stradale 72 osobe, među kojima i 20 dece.

U nacrtu Rezolucije, u koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Rojters imao uvid, navodi se da sirijska vlada mora da obezbedi međunarodnim istražiteljima planove leta i protokola, imena komandanata helikopterske eskadrile i dozvoli pristup vazdušnim bazama, odakle je izveden napad.

U dokumentu se traži i da se generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu mesečno dostavlja izveštaj o tome da li sirijska vlada sarađuje sa međunarodnim istražiteljima koji bi trebalo da utvrđuju činjenice o navodnom korišćenju hemijskog oružja.

Nacrt rezolucije "izražava ogorčenje što se nastavlja ubijanje civila i ranjavanje hemijskim oružjem".

Rusija je pre pocetka sednice ocenila nacrt rezolucije neprihvtljivim.

Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove Rusija ne veruje da je svrsishodno usvajati rezoluciju o napadu hemijskim oružjem u sadašnjoj formi".

Britanski ambasador Metju Rajkroft je rekao da ako Rusija uloži veto na rezoluciju to znači "da želi da brani ono što je neodbranjivo".

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada za hemijski napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.