Uzbuna: Francuzi mobilišu 10.000 vojnika

Izvor: Mondo, 12.Jan.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna: Francuzi mobilišu 10.000 vojnika

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan najavio je da će od sutra 10.000 mobilisanih vojnika biti angažovano na obezbeđivanju osetljivih lokacija na celoj teritoriji Francuske.

Foto: screenshot,YouTube

To je dosad najobimnije raspoređivanje vojnih snaga kako bi se predupredila opasnost od novih terorističkih napada.

"Mobilizacija je počela jutros, a 10.000 ljudi će u punom sastavu štititi osetljive tačke na čitavoj teritoriji zemlje, počev >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od sutra uveče", istakao je Le Drijan, koji nije želeo da precizira koje su to "osetljive tačke".

Više od 50 antimuslimanskih incidenata u Francuskoj

Od prošlonedeljnog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo" i drame sa taocima u jevrejskoj samoposluzi u Parizu, registrovano je više od 50 antimuslimanskih incidenata u Francuskoj, saopštila je muslimanska zajednica te zemlje. Među ovim incidentima registrovana je 21 pucnjava ili bacanje neke vrste eksplozivnih naprava na islamske građevine, kao i 33 pretnje, saopštio je portparol nadzoronog tela Centralnog saveta muslimana u Francuskoj, prenosi AFP.

"Prvi put se naše snage mobilišu u ovolikom obimu na našoj teritoriji", rekao je francuski ministar odbrane, govoreći o "pravoj unutrašnjoj operaciji", preneli su francuski mediji.

Le Drijan je, posle sastanka koji je danas održan u Jelisejskoj palati, rekao da je francuski predsednik Fransoa Oland zatražio da oružane snage učestvuju u obezbeđivanju osetljivih tačaka na teritoriji Francuske, s obzirom na "veliki broj pretnji" sa kojima se zemlja i dalje suočava.

Francuska vlada je saopštila da je skoro 5.000 policajaca i žandarma već mobilisano radi zaštite 717 jevrejskih škola i svetilišta u Francuskoj, dok se nastavlja potraga za saučesnicima vinovnika džihadističkih napada u Parizu, u kojima je prošle nedelje ubijeno 17 ljudi, podseća pariski list "Figaro".

PREMIJER: U ZEMLJI 1.400 DŽIHADISTA

Približno 1.400 osoba koje žive u Francuskoj priključile su se džihadistima u Siriji i Iraku ili nameravaju da to učine, a oko 70 francuskih građana poginulo je u redovima terorista.

"Ima 1.400 osoba koje su uključene u odlaske u džihad i terorizam u Siriji i Iraku", rekao je francuski premijer Manuel Vals.

Najnoviji podaci predstavljaju veliki skok u odnosu na podatke iz sredine decembra, kada je rečeno da je 1.200 njih otišlo ili planira da ode da se bori zajedno sa džihadistima.

Vals je rekao da je u trenutku kada je preuzeo dužnost predsednika vlade, sredinom 2012. godine, takvih osoba bilo oko 30.

Dvojica braće, Šerif i Said Kuaši, najverovatnije su bili među onima koji su napustili Francusku radi obučavanja "ubijanju i sejanju terora", a Vals kaže da Amed Kulibali koji je prošlog petka napao jevrejsku prodavnicu u Parizu nikada nije bio na takvoj obuci.

"On nije bio na radaru obaveštajnih službi", rekao je francuski premijer.

Braća Kuaši ubila su prošle srede 12 saradnika francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" (Charlie Hebdo).

Francuske vlasti prošlog meseca saopštile su da su razbile približno deset mreža koje šalju ljude u borbe u Iraku i Siriji.

Iz Francuske i Belgije potiče najveći broj dobrovoljaca džihadističke grupe "Islamska država", koja je osvojila velike delove Sirije i Iraka.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.