UMESTO ZA ŠKOLU, RODITELJI IH OBLAČE ZA SAHRANU: U Siriji bi i kamen zaplakao, za dva meseca ubijeno 27 dece

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 09:08

UMESTO ZA ŠKOLU, RODITELJI IH OBLAČE ZA SAHRANU: U Siriji bi i kamen zaplakao, za dva meseca ubijeno 27 dece

U Siriji već punih deset godina besni krvavi građanski rat

Usred bombama razrušenog grada na severozapadu Sirije Biniša stoji jedan mural. Slika prikazuje kuću, srca koja izlaze iz prozora. A iznad je mračna silueta ptica koje prate helikopteri, ratni avioni i projektili, a crveno i žuto cveće u dvorištu podseća na plamen.

Mural je nacrtao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 13-godišnji Husein Sabag koji je imao osam godina kada se njegova porodica nakon napada na Alep 2016. godine. Kao i milioni drugih Sirijaca, Sabagovi su se preselili u severozapadnu Siriju, deo teritorije koji je pod kontrolom džihadista.

Porodica je pokušala da izgradi novi život uprkos činjenici da je rat i dalje besneo oko njih. Husein je tokom odmora od igranja fudbala pomagao lokalnom umetniku Azizu al-Asmaru sa njegovim poznatim političkim muralima.

Ali snovi tinejdžera da bude slikar okončali su se prošlog meseca kada su se terorističke granate sručile na grad Fua. Husein je zajedno sa svojim 17-godišnjim bratom, 23-godišnjim ujakom i još tri civila ubijen.

- Huseina su svi voleli, pomagao mi je kod mnogih murala koje sam naslikao... Bio je talentovan i imao je tako divnu maštu - rekao je Asmar.

- Postojao je jedan crtež koji je najviše voleo, kuća sa puno srca... Hteo je da kaže da su bombe ubile ljubav i uništile domove - dodao je.

Husein je jedan od 27 dece koji su ubijeni u sukobu, zahvaljujući operacijama džihadista. Bombama je pogađeno i sedam školskih zgrada.

- Počeli smo da primećujemo obrazac poslednjih godina, gde se bombardovanje pogoršava na praznike poput Bajrama - rekla je Laila Haso, direktorka komunikacije i zalaganja za lokalnu mrežu Huras Netvork, dobrotvornu organizaciju koja radi na zaštiti dece u Siriji.

- Trinaestoro dece je ubijeno za samo tri dana. Svaki put kad dođe Bajram, bojimo se da ćemo izgubiti još dece. Umesto da im daju novu odeću za oblačenje i slavlje, roditelji oblače svoju decu da budu sahranjeni - istakla je ona.

Severozapadnom Sirijom uglavnom upravlja Hajat Tahrir al-Šam (HTS), savez džihadista povezan sa Al-Kaidom.

Područje je navodno zaštićeno prekidom vatre koji su posredovale Turska i Rusija u martu 2020. godine, ali se dogovor rutinski ignoriše od strane džihadista i stanovnici tog područja žive u strahu od sledećeg talasa vazdušnih napada.

Oko tri četvrtine od procenjenih 3,5 miliona stanovnika pobeglo je na severozapad da bi izbeglo borbe u drugim delovima zemlje. Životni uslovi su teški i lošiji su od prošlogodišnjeg kolapsa sirijske valute, zbog čega su cene hrane porasle.

Stalni tok smanjenja pomoći i dolazak korene takođe su zadali još dodatnih poteškoća svakodnevnom životu ljudi koji su zarobljeni između režima i HTS-a.

Nasilje je eskaliralo u dve nedelje od početka Kurban bajrama. Otprilike u isto vreme, Asad je položio zakletvu na četvrti sedmogodišnji mandat predsednika, nakon što je osvojio 95 odsto glasova na izborima u maju, obećavajući da će oslobođenje dela domovine koji još nisu jedan od njegovi glavni prioriteti.

- Ponekad nas roditelji pitaju da zatvorimo škole zato što se plaše da će im deca tamo umreti. U drugim delovima sveta, škole su sigurna mesta - kaže jedan od meštana

Umetnik Asmar posetio je na Hesinov grob u Banišu. Uprkos bolu što je izgubio mladog pomoćnika, slikanje ga podseća na to da se Sirijci i dalje nadaju o miru i pravdi.

- Odkad sam došao iz Bejruta u Siriju pre nekoliko godina, trudim se da deci izmamim osmeh na lice. Pokušavam da ih nateram da makar na trenutak zaborave teror i rat koji su preživeli - rekao je on.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.