U Srbiji ove godine u školu kreće 344 dece migranata

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2018, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ove godine u školu kreće 344 dece migranata

U pet stalnih centara za azil i deset prihvatnih centara u Srbiji trenutno je smešteno 3.360 migranata, većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, a uoči početka nove školske godine, u 33 škole širom Srbije upisano je 344 dece migranata, saopštio je republički Komesarijat za izbeglice i migracije.

Navodeći da su svi đaci migranti prošli obavezan sistematski pregled, Komesarijat je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete, od ove godine 33 dece migranata biti uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a u nekim mestima i u predškolskim ustanovama.

"Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete", stoji u saopštenju.

Navodi se da među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Dodaje se da se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira prevoz dece do škola kao i da će tajvanska fondacija "Cu Či" (Tzu Chi) pokloniti svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Komesarijat: U Srbiji trenutno 3.360 migranata, u 33 škole upisana 344 đaka migranata

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2018

U pet stalnih centara za azil i deset prihvatnih centara u Srbiji trenutno je smešteno 3.360 migranata, većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije a uoči početka nove školske godine, u 33 škole širom Srbije upisano je 344 dece migranata, saopštio je danas republički Komesarijat...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.