U SRBIJI DELUJE VIŠE OD 1.000 VEHABIJA! Građani strahuju od ekstremnih pripadnika islama, glavna meta su im ONI

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2022, 10:52

U SRBIJI DELUJE VIŠE OD 1.000 VEHABIJA! Građani strahuju od ekstremnih pripadnika islama, glavna meta su im ONI

Veliki broj njih bio je na ratištu u Siriji.

Hapšenje Igora D, osumnjičenog da je kao pripadnik vehabijskog pokreta poslednjih nekoliko godina bio u stalnom kontaktu sa vođama ID, ponovo je u srpskoj javnosti pokrenulo temu vehabizma.

Prema podacima objavljenim pre izvesnog vremena, na teritoriji naše zemlje deluje između 1.000 i 1.500 vehabija, od koji se nekoliko desetina smatra ekstremistima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i opasnim.

Vođe ovog pokreta obrazovale su se na teološkim fakultetima u Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Maleziji, Egiptu, koji su po povratku u svoja mesta preuzeli širenje ekstremnog islamskog učenja.

Cilj im je da izvrše ideološki uticaj na lokalno muslimansko stanovništvo, a na meti su im najviše mladi.

Veliki broj njih bio je na ratištu u Siriji, na koje su otišli pošto su prethodno odlazili u kampove po Evropi na obuku.

Predvodnici pokreta nisu vezani za jedno mesto već putuju, a na njihovim tribinama prisustvuje i veliki broj lokalnih umerenih vernika, pošto u svojim govorima koriste fragmente iz Kurana.

Osnivač vehabizma je Muhamed bin Abdul Vehab, koji je živeo u 18. veku i delovao je na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije.

Propovedao je radikalno pridržavanje islama.

Analitičari tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti verski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom nateraju da se pridruže vehabizmu.

Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorenjivanju svih novotarija koje su se vremenom odomaćile među muslimanima".

Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka.

Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju sa muškarcima.

Osim što predstavljaju lokalnu logističku podršku za međunarodni terorizam, sposobni su i voljni i da sami izvedu teroristički napad.

Poznavaoci islama tvrde da na vehabije ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu, koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva. Jedan deo njih bavi se kriminalom: ilegalnim prebacivanjem migranata preko Srbije, trgovinom drogom i regrutovanjem boraca za Siriju uz pozamašne novčane nadoknade.

Marta 2007. godine, nakon žestokog oružanog obračuna sa policajcima na planini Ninaji kod Novog Pazara, uhapšeno je 14 pripadnika vehabijskog pokreta, na čelu sa Senadom Ramovićem. Ovo je bio prvi slučaj privođenja osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada.

Prilikom policijske akcije, tokom koje je poginuo jedan od njihovih vođa Ismail Prentić, otkriven je kamp za vojnu i terorističku obuku, pun oružja.

Oni su, kako je tvrdilo tužilaštvo, planirali šire terorističke akcije po celoj Srbiji, prvo u Novom Pazaru na džamije, policijsku stanicu i ubistvo muftije Muamera Zukorlića, a zatim i na javne i kulturne objekte i strane ambasade u Beogradu, kao što je Ambasada SAD, te zgrade "Beograđanke" i Narodnog pozorišta. Tužilaštvo je navelo da je ova grupa, sudeći po pronađenoj ogromnoj količini oružja, sanitetskog materijala, vozila i eksploziva i ostale vojne opreme, bila finansirana iz inostranstva, odakle su dolazili i nalogodavci, čija imena će verovatno ostati tajna.

Ramović je osuđen na 13 godina zatvora. Desetoro njih je osuđeno na šest meseci do osam godina zatvora, dok je troje oslobođeno optužbi. Oni su tokom suđenja naveli da ne priznaju sud Srbije, ističući da njima može suditi "samo Alah".

Nešto kasnije na optuženičku klupu stigla je još jedna grupa, koju su činila četvorica vehabija. Na kazne od četiri do osam godina zatvora osuđeni su zbog udruživanja radi protivustavne delatnosti i terorizma. Oni su se obučavali za upravljanje avionima, a uspostavljali su veze sa istomišljenicima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji.

Utvrđeno je da su se od maja do septembra 2007. godine udružili radi sticanja verske i političke moći, i da su planirali podmetanje eksploziva na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru i nasilje nad građanima Srbije sa ciljem izazivanja straha. Sedište grupe bilo je u Novom Pazaru, u zakupljenim prostorijama, kao i u jednoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Članovi grupe su, prema optužnici, iz inostranstva nabavili velike količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava isplanirali su likvidacije policajaca koji su obezbeđivali fudbalske utakmice u Novom Pazaru.

Zaplenjeni su kompakt-diskovi sa snimcima ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, kao i ruskih vojnika u Čečeniji, ali i snimci bombaša samoubica i materijal u kojem se poziva na sveti rat džihad, odnosno borbu protiv nevernika.

Na ukupno 67 i po godina zatvora osuđena su sedmorica optuženih za niz krivičnih dela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta u Siriji. Tužilaštvo ih je teretilo da su početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke - "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front Al-Nusra", a koje su u dužem periodu izvodile terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano su prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište. Najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.