U IZBEGLIČKOM KAMPU SE DEŠAVAJU JEZIVE STVARI: Čak i džihadisti pokušavaju da pobegnu odatle, ne pitaju koliko košta!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 22:54

U IZBEGLIČKOM KAMPU SE DEŠAVAJU JEZIVE STVARI: Čak i džihadisti pokušavaju da pobegnu odatle, ne pitaju koliko košta!

Daju ogromne svote novca krijumčarima da ih prebace do Turske

Krijumčari ljudi prevarili su pristalice ISIS-a koji očajnički žele da izvuku svoje saborce i njihove porodice iz zloglasnog kampa Al-Hol na severoistoku Sirije, izvestila je 18. juna ANNA News.

Kampom, koji se nalazi u istočnom delu Hasake, upravljaju Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD. Više od 60.000 ljudi, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hiljade stranaca, nalazi se u Al-Holu. Mnogi stanovnici kampa su rođaci terorista ISIS-a ili osumnjičeni članovi grupe.

Logor redovno ima pokušaje bekstva. Ipak, samo nekoliko njih je uspelo da se izvuče zbog stroge kontrole SDF-a. Prema ANNA-i, nekolicina koji uspeju da pobegnu iz logora na kraju plate krijumčarima do 2.300 dolara da bi stigli do Turske.

Neki krijumčari ljudi čak nude rođacima boraca ISIS-a da ih prokrijumčare iz kampa. Međutim, trošak za to može biti i do 10.000 američkih dolara. Novac obično prikupljaju pristalice ISIS-a na brodu. Veoma malo njih uspeva da pobegne na ovaj način.

U većini slučajeva trgovci ljudima na kraju uzmu novac. Dogovor je više prevara. Paklena situacija u kampu Al-Hol ohrabruje mnoge njegove "stanovnike" da rizikuju i probaju da pobegnu. Unutar logora se dešavaju brojni zločini.

Ranije ove godine, SDF je u kampu izveo bezbednosno-humanitarnu operaciju. Ipak, situacija se nije mnogo popravila. Prema nedavnom izveštaju Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, od završetka operacije, u kampu je ubijeno najmanje sedmoro ljudi.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.