Tajna poseta i uslovi američke delegacije Siriji?

Izvor: B92, 28.Avg.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna poseta i uslovi američke delegacije Siriji?

Libanski list "Akbar" tvrdi da su u junu u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije, prenosi "Sputnjik".

Na čelu sirijske delegacije se nalazio šef obaveštajne službe Ali Mamluk. U razgovorima koji su trajali četiri sata učestvovao je i zamenik načelnika Generalštaba Movafak Asad, navodi list, ali ne otkriva ko je činio američku delegaciju, već samo piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je ona doputovala privatnim avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako navodi list, Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savetnike iz Sirije, ali pod tri uslova: da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbede sve informacije o teroristima, kako o likvidiranim, tako i o onima koji pokušavaju da odu na Zapad.

Sirijci su odbacili te predloge, iako su priznali da su primamljivi. Oni su saopštili da se Amerikanci u Siriji nalaze nezakonito, kao okupatori, dok su Iranci tamo došli na poziv zakonitih vlasti i da su saveznici zvaničnog Damaska, dodaje se u tekstu.

„Nećemo dozvoliti pristup prirodnim resursima onima koji ratuju protiv nas“, izjavio je Ali Mamluk, dodavši da kao gest dobre volje Sirija pristaje na učešće američkih firmi u konzorcijumima sa ruskim i evropskim kompanijama.

Sirijci su priznali da su informacije o teroristima vrlo važne i izrazili su spremnost na saradnju, u zavisnosti od razvoja situacije u Siriji. Faktički, oni su uslovili saradnju povlačenjem američke vojske. Razgovori su završeni bez rezultata, ali su se strane dogovorile da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zaključuje se.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američka delegacija TAJNO POSETILA Asada: ČETIRI SATA razgovora, Vašington dao TRI PREDLOGA

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018

Primaljiva ponuda?!..Libanski list „El Akbar“ tvrdi da su krajem juna u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije...Pročitajte i:..Na čelu sirijske delegacije se nalazio šef obaveštajne službe Ali Mamluk. U razgovorima koji su trajali četiri...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.